Beslenmeyle İlişkili Hastalıklar Toplum Sağlığını Tehdit Ediyor

Beslenmeyle İlişkili Hastalıklar Toplum Sağlığını Tehdit Ediyor

Türkiye'de sıklığı her gün artan obezite, toplum sağlığı sorunu haline geliyor.

Uzmanlar, obezitenin basit bir kozmetik sorunun ötesinde, şeker hastalığı, tansiyon yüksekliği, kalp ve damar hastalıkları ve kanser gibi ölümcül hastalıklara da neden olduğunu vurgulayarak, obeziteyi önemli bir toplum sağlığı sorunu olarak görmek gerektiğini vurguluyor.

Yapılan araştırmalar, Türkiye'de obezite sıklığının her geçen gün arttığını ve toplumdaki obezite sıklığı açısından Avrupa ülkeleri arasında birinci sırada olduğumuzu gösterdiğini belirtti. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Nur İzol Torun, obeziteyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Sağlıklı yaşam tarzı alışkanlığını kazandırmak için eğitimlerin yapılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Torun, "Sağlıklı bireyler, çocuklar ve gençler hedef kitlesi olarak belirlenip, sağlıklı yaşam tarzı alışkanlığı kazandırmak, sürdürmek açısından geniş çaplı eğitimler yapılmalıdır. Toplumun egzersiz yapabileceği uygun alanlara ulaşımı açısından düzenlemelerin yapılması da bir diğer önemli çalışma alanı olmalıdır" dedi.

Obeziteyle mücadelede birey bazında ilaç tedavilerinin de gündeme geldiğini belirten Prof. Dr. Torun, "Ülkemizde ve dünyada uzun süredir kullanılan ya da henüz kullanıma giren anti-obezite ilaçlarına gerektiğinde bir uzman tarafından başlanması tedavi açısından umut vermektedir. Nihayetinde, tüm bu yaklaşımların başarısız olduğu bireylerde, özellikle de obeziteyle ilişkili başka hastalıkları olanlarda cerrahi tedavi de gündeme gelebilmektedir" dedi.


24 Nisan 2024, 11:40