Eczanelere KDV Suçlamasına TEİS'den Yanıt

Eczanelere KDV Suçlamasına TEİS'den Yanıt

Eczacıların yanlış KDV'li fiş kestiği iddialarına Tüm Eczacı İşverenler Sendikası'ndan yanıt geldi.

Geçtiğimiz günlerde bir gazetecinin sosyal medyada yaptığı paylaşım sonrası gündeme gelen ve farklı kişilerin de paylaşımları ile konuşulmaya başlayan eczanelerde yanlış KDV uygulamaları ile ilgili Tüm Eczacı İşverenler Sendikası basın açıklaması yaptı.

Son zamanlarda farklı sektörlerde yaşanan yanlış KDV oranları fiş kesimi konusu eczanelere de sıçradı. Bir gazetecinin muayene ücreti için kesilen fişteki %0 KDV oranını anlamlandıramaması sonrası başlayan tartışma sosyal medyada hızla yayıldı. TEİS konuyla ilgili detayları yayınlayarak suçlamaların mantıklı zemine oturmadığına dikkat çekti.

Muayene Ücretinde Eczaneler Yalnızca Aracı

Söz konusu fişte de geçen muayene ücreti, hastanelerdeki muayene ücretlerinin eczaneler tarafından tahsil ediliyor olması ile ilgili bir durum. Daha önce eczacıların çokça itiraz ettiği bu konu, eczaneleri alakalı olmadıkları bir ücret için açıklama yapmak zorunda bırakıyor. 

Eczanelerin SGK adına tahsil ettiği muayene katılım paylarında, eczaneler yalnızca aracı konumda olduğu için %0 KDV ile ücret alınıyor. Daha sonrasında bu ücret kuruma iletiliyor.

Eczanelerde Her Ürün Grubu Farklı KDV'ye Sahip

Eczaneler %0 KDV'li muayene ücretlerinin yanında ürün grubuna göre %1, %10 ve %20 olmak üzere farklı KDV oranları ile fiş kesebiliyor. Bu duruma dikkat çeken TEİS, eczanelerde hangi ürün gruplarının ne kadar KDV oranı ile faturalandırıldığını da listeledi. Buna göre eczanelerde uygulanan KDV oranları şu şekilde:

%1 KDV: Gıda takviyeleri, vitaminler, mamalar

%10 KDV: İlaçlar ve medikal ürünler

%20 KDV: Kozmetik, şampuanlar, anne bebek ürünleri

Yapılan haberin yeterli bilgi sahibi olmadan dile getirildiğine dikkat çeken TEİS, açıklamasında şıunları söyledi: "Eczacılık mesleği, bu ülkede en düzenli vergi ödeyen ve toplayan meslek gruplarından biridir dolayısıyla da yapılan asılsız iddiaların hiçbir temeli yoktur."


30 Nisan 2024, 16:27