20'lik Diş Herkesi Farklı Etkileyebilir

20'lik Diş Herkesi Farklı Etkileyebilir

Halk arasında 20 yaş dişi olarak bilinen yetişkin dişlerin ağızda çeşitli diş ve diş eti problemlerine yol açma şekilleri farklılıklar gösteriyor.

Ağız ve Diş Sağlığı alanında uzman hekimler, 20 yaş dişlerinin çıkış sürecinin genellikle 17 yaşından itibaren başladığını ancak kişiden kişiye farklılık gösterebileceğini belirtiyor. Bu dişler çıkarken ağrı, şişlik, yutkunma zorluğu, ateş gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Çene kemiklerinde yeterli alan varsa hiçbir sorun oluşmadan da sürebilir, aynı zamanda sürme zamanları birbirinden farklı olabilir.

Çenede yeterli alan varsa ve dişler doğru pozisyonu alabiliyorsa 20 yaş dişlerinin çekilmesine gerek olmadığını belirten uzmanlar, doğru diş fırçalama alışkanlıklarıyla uzun yıllar sağlıklı bir şekilde ağızda kalabileceğini ifade ediyorlar. Ayrıca, 20 yaş dişlerinin çürümesi durumunda hemen bir diş hekimine başvurulması gerektiğini belirtiyorlar.

20 yaş dişlerinin sürme döneminde oluşabilecek şikayetlerin hafifletilmesi için bazen ilaç kullanımının gerekebilir. Ağrı, ateş, yutma güçlüğü gibi şikayetlerin ortaya çıkması durumunda doktora başvurmak oldukça önemlidir.


19 Ocak 2024, 14:42