A Vitamini Eksikliği Kötü Sonuçlar Doğurabilir

A Vitamini Eksikliği Kötü Sonuçlar Doğurabilir

Vitamin eksikliği konusunda uzmanlar, çeşitli nedenlerle oluşabilecek eksikliklerin bireye etkilerine değindiler.

Vitamin eksikliği konusunda uzmanlar, çeşitli nedenlerle oluşabilecek eksikliklerin bireye etkilerine değindiler. Beslenme düzenine dikkat etmemek, güneş ışığına yeterince maruz kalmamak, ilaç kullanımı, parazitler, obezite cerrahileri gibi durumların, vücutta vitamin emilimini bozan hastalıklara yol açabileceğini belirttiler. Vitamin eksikliklerinin bireylerde çeşitli hastalıklara sebep olabileceği dile getirildi. Bilinen 13 vitaminin eksikliğinin vücutta bazı problemlere yol açabileceği ifade edildi. Örneğin, A vitamini eksikliğinin gece körlüğü, göz kuruluğu, cilt ve mukoza problemleri gibi sonuçlar doğurabileceği belirtilirken; B12 vitamini eksikliğinin kansızlık, enerji düşüklüğü, baş dönmesi ve denge bozukluğuna yol açabileceği vurgulandı. C vitamini eksikliğinin kolajen üretim bozukluğu ve diş eti hastalıklarına neden olabileceği dile getirildi.

Uzmanlar, vitamin eksikliğinin nedenlerini incelediklerinde o vitaminin etkilediği organ ve sistemlerde bozuklukların ortaya çıkabileceğini ve kan tahlilleriyle bu eksiklikleri teşhis edebileceklerini ifade etti.Vitamin eksikliklerinden korunmak için iyi beslenmenin önemine vurgu yapıldı ve güneş ışığına maruz kalmanın da vitamin eksikliğini tetikleyebileceği belirtildi. Ayrıca, doktor kontrolünde doğru dozlarda vitamin takviyeleri kullanmanın önemi vurgulandı. Fazla kullanılan vitamin takviyelerinin de riskleri olduğu ifade edildi. Örneğin, C vitamini fazla alınması durumunda oksalat kristali oluşabileceği, D vitamini fazla kullanımının ise kalsiyum artışına neden olabileceği belirtildi.

Sağlıklı ve dengeli beslenme ile vitamin eksikliklerinden korunmanın önemine dikkat çeken uzmanlar, herkesin ihtiyaçlarına uygun ve doktor önerisiyle vitamin takviyesi alması gerektiğini vurguluyorlar.


2 Ağustos 2023, 01:02