AB Ülkelerinde Mikroplastik İçeren Ürün Yasağı Başladı

AB Ülkelerinde Mikroplastik İçeren Ürün Yasağı Başladı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, mikroplastik içeren ürünlerin yasaklanmasına ilişkin kararının yürürlüğe girdi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, mikroplastik içeren ürünlerin yasaklanmasına ilişkin kararının yürürlüğe girdi. Yasak, diş macunu, makyaj malzemeleri, saç spreyi, yumuşatıcılar ve oyuncaklar gibi çok sayıda ürünü kapsamaktadır. Bununla birlikte, bazı ürünlerde geçiş süreci nedeniyle yasak hala tam olarak uygulanmamış olabilir.

Mikroplastikler, plastik kirliliğine yol açan poşetler, tek kullanımlık bardaklar ve ambalaj malzemelerinin yanı sıra neredeyse görünmez olan çok küçük plastik parçacıklardan da meydana gelir. Bu parçacıklar, boyutları 5 milimetreye kadar inen "mikroplastikler" olarak adlandırılır. Mikroplastikler, içme suyu ve gıdalarda dahil olmak üzere günlük yaşamın her alanında insanların karşısına çıkabilirler. Avrupa Kimyasallar Ajansı'na göre, mikroplastikler piyasada sıklıkla ve kontrolsüzce kullanılır ve bazı ürünlere yaklaşık 42 bin ton mikroplastik eklenmektedir.

Bu mikroplastiklerin insan sağlığına ve çevreye zararları vardır. Gıda ve içme suyu aracılığıyla insan ve hayvanların vücutlarına girebilirler ve bağışıklık sistemi ile üreme üzerinde olumsuz etkilere neden olabilirler. Ayrıca, çevre kirliliğine katkıda bulunurlar ve çevresel etkileri ciddidir. Bu yasağın amacı, mikroplastik içeren ürünlerin kullanımını azaltmak ve çevreye ve insan sağlığına olan zararlarını en aza indirmektir.


20 Ekim 2023, 13:53