Akdeniz Üniversitesi’nden Yerli İlaç Hamlesi: Rektör Özkan Açıkladı!

Akdeniz Üniversitesi’nden Yerli İlaç Hamlesi: Rektör Özkan Açıkladı!

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan bir basın toplantısı düzenleyerek kendi imkanlarıyla geliştirdikleri yerli ilaç hakkında bilgilendirme yaptı.

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan bir basın toplantısı düzenleyerek kendi imkanlarıyla geliştirdikleri yerli ilaç hakkında bilgilendirme yaptı. 10 milyon lira bütçe desteği ile hayata geçirecekleri projeyle ilacın organ nakli sonrasında organ reddinin önüne geçmek, kanser ve Covid-19 tedavilerinde kullanmak üzere ilaç üretebileceklerini söyleyen Özkan, üretecekleri ilacın dünya çapında 30 milyar dolarlık bir piyasa hacmi bulunduğunu belirtti. 

Aşı ile ilgili hazırlıkların erken başlamış olması halinde şuan aşının üretilmiş olacağını da belirten Özkan, aşılar konusunda güzel altyapılar oluşturulduğunu da belirtti. Bilim ve teknoloji politikalarının belirlenmesin uzun vadeli planlamalar yapılması gerektiğini ve yerli ilaç projesinin güzel bir planlamayla ve önemli bir bütçe ayırarak geliştirildiğini ekledi. Son olarak aynı orijine sahip benzer bir ilacın ABD’de patent hakkının 1 milyar dolara satıldığını söyleyen Rektör Özkan, sadece maddi sonuçların değil lojistik problemlerin  de ilaca erişimi kısıtladığını ve yerli ilaçların bu açıdan da stratejik olduğunu söyledi.

Çalışmalarından dolayı Akdeniz Üniversitesi bileşenlerini tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyoruz.


12 Aralık 2023, 15:37