Aromatik Bitkiler Kazanç Kapısı Olacak!

Aromatik Bitkiler Kazanç Kapısı Olacak!

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Çiftçi Eğitim Merkezi’nde düzenlenen bir toplantıda, Burhaniye Ticaret Odası Başkanı Mustafa Aysel, tıbbi aromatik bitki üretiminin teşvik edileceğini duyurdu.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Çiftçi Eğitim Merkezi’nde düzenlenen bir toplantıda, Burhaniye Ticaret Odası Başkanı Mustafa Aysel, tıbbi aromatik bitki üretiminin teşvik edileceğini duyurdu. Aysel, bölge çiftçilerini yüksek katma değeri olan ürünler yetiştirmeye teşvik ederek gelir düzeylerini artırmayı ve tarımsal kalkınmaya destek sağlamayı hedeflediklerini belirtti. Ayrıca, kozmetik ve ilaç endüstrisinde faaliyet gösteren firmalara nitelikli hammadde temin etmek amacıyla işbirliği yapacaklarını ifade etti.

Sözleşmeli Tarım Modeli ve BAÇEM tarafından tohum, fide, fidan, distilasyon ve teknik danışmanlık gibi destekler sağlanarak çiftçilere yardımcı olacaklarını belirten Aysel, Burhaniye Ticaret Odası olarak özel Gıda Kontrol Laboratuvarı Analiz ve Ar-Ge desteği vereceklerini de vurguladı. Böylece bölge çiftçilerinin yüksek katma değeri olan ürünler yetiştirerek gelir düzeylerini artırabileceklerini ve kozmetik ve ilaç endüstrisinde faaliyet gösteren firmalara nitelikli hammadde teminini sağlayacaklarını söyledi.

Burhaniye’de bulunan Zeytin ve Zeytin Ürünleri İşleme İhtisas ve Karma Organize Sanayi Bölgesi’nin genişleme kararı aldığını ve bu sayede ihracatçı konumuna geçecek, yüksek katma değer sağlayan sektörlerde faaliyet gösteren firmaları bölgeye çekmeyi hedeflediklerini de belirten Aysel, tıbbi ve aromatik bitkiler pazarının dünya genelinde milyarlarca dolarlık bir hacme sahip olduğunu ve bölgelerinde üretilen bu bitkilerin Türkiye’nin ihracatına katkı sağlayacağını ve bölge için önemli bir kazanç kapısı olacağını ifade etti. Toplantıda, kozmetik ve ilaç endüstrisinde faaliyet gösteren firmaların hangi ürünlerin ve miktarların ekileceğini belirlemeleri ve ardından diğer kurumlar ve çiftçilerle sözleşmeli tarım modeline geçilmesi çalışmalarına başlanmasının değerlendirildiği aktarıldı.


2 Ağustos 2023, 01:25