Asperger Sendromu Nedir?

Asperger Sendromu Nedir?

Asperger Sendromuna yakından bakıyoruz.

Otizm spektrum bozukluğunun bir çeşidi olan Asperger Sendromu, ismini Hans Asperger'den almıştır. Gelişimsel bir bozukluk olan bu sendrom, sosyalleşebilme ve etkili iletişim kurabilme yeteneklerini sınırlar.

Tahmin edersiniz ki ismini aldığı Hans Asperger, sendromu tanımlayan ilk kişidir. Özellikle çocuklarda görülen ruhsal bozukluklar üzerine yaptığı çalışmalar ile tanınan Avusturyalı pediadrist, ölümünden önce çok da ilgi gören bir bilim insanı değildi. Çalışmaları ancak 1980'li yıllarda fark edilmeye başladı. Akabinde onun anısına bu isim verildi.

Asperger Sendromu Hangi Yaşlarda Ortaya Çıkar?

Asperger Sendromunun ilk belirtileri 4 ila 11 yaş arasında kendini gösterir. Bu yaş aralığında da teşhis konulmaktadır. Erkek çocuklarda daha yaygın olarak görülür.

 Asperger Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Asperger Sendromu çocuklarda belirti olarak sosyal becerilerdeki eksikliklerle kendini gösterir. Bu çocuklar, diğer çocuklar kadar zeki olmalarına rağmen sosyal açıdan onlar kadar becerili değilerdir. Bunun yanı sıra belirli bir noktaya, konuya aşırı ilgili göstermek ve tekrar tekrar aynı davranışı yapma eğiliminde olmak da bu sendromun belirtileri arasında yer alır.

Asperger sendromunun bu temel belirtilerinin yanı sıra yalnız vakit geçirme eğilimi, göz teması kurmaktan kaçınma, duygularını göstermekten kaçınma, aynı hareketleri tekrar tekrar yapma ve ilerleyen aşamalarda kaygı bozuklukları gibi etkiler ortaya çıkar.

Asperger Sendromu Tanısı

Sendromun tanısı için bir test veya görüntüleme yöntemi ile kesin sonuç almak mümkün değildir. Ancak bu alanda uzmanlaşmış kişilerin çocuğun gelişimi, davranışlarının gözlenmesi ve becerilerinin değerlendirmesi yoluyla teşhis koyabilir.

Asperger Sendromunun Tedavisi Var Mı?

Henüz sendromu tamamen ortadan kaldıracak ve tüm etkilerini giderecek bir tedavi bulunmamaktadır. Ancak elbette ki sendromun ortaya çıkardığı etkileri azaltan, gündelik hayatın kolaylaşmasını sağlayan birtakım uygulamalar mevcuttur. Depresyon, kaygı gibi etkilerin azaltılması için ilaç tedavisi kullanılabilir. Bunun yanı sıra dil terapileri, sosyal beceri eğitimleri gibi uygulamalar da kişinin gündelik hayatının kolaylaşmasını sağlayacaktır.


17 Şubat 2024, 14:49