B12 Vitamini Eksikliği Depresyona Yol Açabilir

B12 Vitamini Eksikliği Depresyona Yol Açabilir

B12 Vitamini Eksikliği Depresyona Yol Açabilir

Son zamanlarda birçok kişinin eksikliğinden şikayet ettiği B12 Vitamini, odaklanma sorunlarına, uykusuzluğa ve depresyona yol açabiliyor. Vücutta pek çok sağlık sorununa yol açabilen B12 eksikliği, dışarıdan takviyeyle giderilebilen ve dikkat edilmesi gereken bir konu.

İnsan vücudu sağlıklı bir şekilde işleyişini sürdürebilmek için bazı vitamin ve minerallere ihtiyaç duyuyor. Bu vitamin ve mineraller farklı farklı etkiler doğururken her birinin eksikliği de birtakım olumsuzluklara yol açabiliyor. Bunlardan biri olan B12 Vitaminini doğal yollardan almak için hayvansal gıdaları dengeli bir şekilde almak gerekiyor. Et, yumurta, balık, süt ve süt ürünleri bu vitamin bakımından oldukça zengin besinler karşımıza çıkıyor. Bunların yanı sıra doktorunuzun tavsiyesi üzerine B12 takviyesi alarak da bu vitamine duyduğunuz ihtiyacı gidermeniz mümkün.

Hücre içerisindeki proteinlerin sentezinde görevli olan ve özellikle DNA, RNA yapımındaki birtakım amino asitlerin iletilmesini sağlayan B12 Vitamini eksikliği halsizlik, unutkanlık, huzursuzluk gibi belirtiler ortaya çıkarabiliyor.

Gebelik sırasında annede B12 eksikliği varsa bu bebekte de ortaya çıkabiliyor. Yeni doğanlarda gelişim bozukluklarına yol açabilecek bu sorun için de önlem almak gerekiyor.


1 Kasım 2023, 11:57