Bilgisayar Başında Uzun Çalışma Diş Sıkmaya Yol Açıyor

Bilgisayar Başında Uzun Çalışma Diş Sıkmaya Yol Açıyor

Uzmanlar diş sıkma sorunu Bruksizm'de bilgisayar başında uzun süreli çalışma, yorgunluk ve psikolojik stresin etkisinin altını çiziyor.

Türkiye'de diş sıkma oranının ortalama yüzde 70-80 civarında olduğunu belirten Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanları, bu şikayetlerle başvuran hasta sayısının arttığını ifade etti. Modern yaşamın getirdiği ağır çalışma koşulları, bilgisayar başında uzun süreli çalışma, yorgunluk ve psikolojik stresin diş sıkma problemlerine neden olabileceğini söylerlerken bruksizm yani diş sıkma durumu hakkında açıklamalarda bulundular. Bruksizmin dişlerin istemsiz bir şekilde sıkılması veya gıcırdatılması olduğunu belirten, bu durumun genellikle uyku esnasında gerçekleştiğini ve kişinin farkında olmadan gerçekleşebildiğini ifade ederlerken ayrıca, bruksizmin belirtileri arasında çene kaslarında ağrı, kasılma, yorgunluk ve çenelerde katılık hissi bulunduğunu söylediler.

Bruksizm uzun vadede dişlerde ve çene ekleminde aşınmalar, hassasiyet ve eklem deformasyonuna neden olabileceğini, aynı zamanda diş minesinde çatlaklar, dişlerde hassasiyet, mine kırıkları, diş eti iltihabı, diş eti kanamaları ve diş kayıplarına yol açabilir. Bu sorunlar, kişinin yaşam kalitesini düşürebilir.

Bruksizmin tanısı genellikle çene cerrahları, protetik diş tedavisi uzmanları, fizik tedavi uzmanları ve ortodonti uzmanları tarafından konulur, tedavi süreci multidisipliner bir yaklaşım gerektirir ve kişiye özel izole veya kombine tedavi yöntemlerinin uygulanmasıyla gerçekleşir. Tedavi aşamalarının dişleri koruyucu apareylerin ve ilaçların kullanımı, fizik tedavi egzersizlerinin uygulanması, minimal invaziv yöntemler, eklem cerrahileri ve nöropatik ağrı tedavilerini içerebilir.


15 Ocak 2024, 13:51