Burun Deliğinden Beyin Ameliyatı: Endoskopik Hipofiz Cerrahisi

Burun Deliğinden Beyin Ameliyatı: Endoskopik Hipofiz Cerrahisi

Endoskopik hipofiz cerrahisi ile burun deliğinden beyin ameliyatı yapılabiliyor. Prof. Dr. Aslan Güzel, konuyla ilgili bilgilendirme yaptı.

Gaziantep'teki Medical Point Hastanesi'nde uygulanan endoskopik hipofiz cerrahisi hakkında önemli bilgiler verildi. Hipofiz tümörlerini çıkarmak için burundan girilerek yapılan kapalı bir ameliyat yöntemi olan endoskopik hipofiz cerrahisi, hastanın bu ameliyat için uygunluğuna, tümörün yerleşim yeri ve büyüklüğüne göre belirleniyor. Gaziantep Medical Point Hastanesi'nin Beyin, Omurilik ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirurji) Uzmanı Prof. Dr. Aslan Güzel, endoskopik hipofiz cerrahisi uygulanacak hastaların, uzmanlar tarafından dikkatlice değerlendirildiğini ve bu ameliyatın yapılıp yapılmayacağına karar verildiğini belirtti. Hastanın nöroşirurji uzmanı, endokrin uzmanı ve kulak burun boğaz uzmanı tarafından birlikte değerlendirildikten sonra ameliyat kararı alındığını söyledi.

Prof. Dr. Güzel, endoskopik hipofiz cerrahisinin, kafatasının açılmasına gerek kalmadan gerçekleştirilebildiğini ve özellikle büyük ve komşu yapıları sıkıştıran tümörler için hızlı bir müdahalenin hayati önem taşıdığını vurguladı. Ayrıca, ameliyat sonrası çıkarılamayan veya tekrarlayan tümörler için ilaç, lokal radyasyon veya ışın tedavi seçeneklerinin bulunduğunu belirtti. Medical Point Gaziantep Hastanesi'nde Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Aylin Gül ise endoskopik hipofiz cerrahisinin, açık yöntemlere göre birçok avantaj sunduğunu, hastaların hastanede daha kısa süre yatması ve normal yaşamlarına dönmelerinin daha kolay olduğunu söyledi. Bu cerrahi yöntemin, hastalar için olumlu sonuçlar doğurduğunu ve yaşam kalitelerini artırdığını vurguladı. Endoskopik hipofiz cerrahisi, tümörlerin erken teşhis ve tedavisinde önemli bir rol oynuyor ve hasta için daha az travmatik bir seçenek sunuyor.


4 Ekim 2023, 19:51