Çocuklarda Meme Hastalıklarına Dikkat!

Çocuklarda Meme Hastalıklarına Dikkat!

Meme hastalıkları genellikle kadınlarda sıkça görülse de çocukluk döneminde de meme hastalıklarıyla karşılaşmak mümkündür.

Meme hastalıkları genellikle kadınlarda sıkça görülse de çocukluk döneminde de meme hastalıklarıyla karşılaşmak mümkündür. Çocuklarda meme sağlığının korunması için anne babaların bu konuda bilinçli olması ve çocukların sağlık kontrollerinin ihmal edilmemesi büyük önem taşır.

Çocuklarda meme hastalıkları doğuştan veya sonradan ortaya çıkabilir. Doğuştan meme veya meme başının hiç bulunmaması, birden fazla meme başının veya meme dokusunun bulunması gibi durumlar görülebilir. Meme eksikliği nadir bir durumdur, ancak aksesuar meme başı toplumda %1-2 oranında görülebilir. Bunun yanı sıra, meme asimetrisi adı verilen, memenin büyüklükleri arasında farklılık olması sıkça rastlanan bir durumdur ve hormonal faktörler veya travmaya bağlı olarak gelişebilir. Makromasti adı verilen meme dokusunun aşırı büyümesi obeziteyle ilişkili olabilir. Meme atrofisi ise normal boyutta bir memenin hızla küçülmesi durumudur ve hızlı kilo kaybı veya yeme bozuklukları gibi durumlarda ortaya çıkabilir. Juvenilhipertrofi ise ergenlik çağındaki çocuklarda tek veya çift taraflı olarak meme dokusunun aşırı büyümesine bağlı olarak ortaya çıkar. Meme dokusu, ergenlikle birlikte hızlı bir şekilde büyüyebilir. Bu durum kız çocuklarında utanma, erkek çocuklarda ise toplumdan soyutlanma, geniş giysiler seçme gibi durumlarla veya boyun ve sırt ağrılarıyla kendini gösterebilir. Yeni doğan veya ergenlik döneminde mastit adı verilen meme enfeksiyonu da çocuklarda görülebilir. Ayrıca meme travmaları, meme başı akıntısı, mastalji (menstrüasyon döngüsüyle ilişkili meme ağrısı) ve memede kitle gibi durumlar da çocuklarda görülebilen meme hastalıkları arasındadır.

Meme hastalıklarının doğuştan olanları nadirdir, ancak sonradan ortaya çıkan hastalıklar özellikle ergenlik döneminde hormonal durumlar, beslenme alışkanlıkları ve kullanılan ilaçlar gibi faktörlere bağlı olarak daha sık görülebilir. Meme kanseri çocuk veya ergenlik döneminde nadir görülür. Meme kanseri 20 yaş altındaki kadınların milyonda birinde görülürken, tüm çocukluk çağı kanserlerinin %1’ini oluşturur. Meme kitleleri ise 18 yaş altında %3,35 oranında tespit edilmiştir ve genellikle iyi huyludur.


2 Ağustos 2023, 01:03