Çocukların Kullandığı İlaçlar Diş Çürüğünün Sebebi Olabilir

Çocukların Kullandığı İlaçlar Diş Çürüğünün Sebebi Olabilir

Çocukların Kullandığı İlaçlar Diş Çürüğünün Sebebi Olabilir

Sonbaharın gelmesiyle birlikte soğuk algınlığı, grip gibi hastalıkların artış göstermesi, çocukların ilaç ve vitamin takviyelerine olan ihtiyacını artırıyor. Ancak uzmanlar, çocukların kullandığı ilaçların diş çürüğü riskini artırabileceğini belirtiyor. Çocuklar için sıklıkla reçete edilen ilaçların çoğunun, ilacın tadının kabul edilebilir hale getirilmesi ve kolay tüketilebilmesi için şeker içerdiğini ifade uzmanlar, bu şekerin dişlerde çürük riskini artırabileceğine dikkat çekiyor. Özellikle düzenli ilaç kullanması gereken çocuklarda bu risk daha fazla önem taşır.

 

Çocukların dişleri, yetişkinlerin dişlerine göre daha ince mine yapısına sahiptir. Bu nedenle, ilaçların asidik yapısı, sık kullanımı ve ilaçların diş yüzeyinde kalma süresi, diş minesinin sertliğini azaltabilir. Buna ek olarak, inhaler formdaki astım ilaçları da ağız içi pH'yı değiştirerek çürük riskini artırabilir.Ayrıca, bazı uzun süre kullanılması gereken ilaçlar ve çiğnenebilir vitamin tabletleri de diş minesinin sertliğini azaltabilir ve çürük riskini artırabilir. Bu nedenle çocuklar için ilaç kullanımı sırasında, mutlaka bir çocuk diş hekimi kontrolünde olunmalıdır.

 

Uzmanlar ayrıca, çocuklara yönelik lolipop gibi şekeri içeren multivitamin takviyeleri hakkında da uyarılarda bulunuyor. Şeker içeren bu takviyeler, ilaçlar gibi dişlerde çürük riskini artırabilir. Bu nedenle vitamin takviyeleri seçilirken, mutlaka bir çocuk doktoruna ve çocuk diş hekimine danışılmalıdır. Sonuç olarak, çocukların kullanacağı ilaçlar ve vitamin takviyeleri konusunda dikkatli olunmalıdır. İlaç kullanımından sonra ağız bol su ile çalkalanmalı ve dişler hemen fırçalanmamalıdır. Ayrıca, çocuk diş hekiminin önerileri doğrultusunda diş fırçalama alışkanlığı sürdürülmeli ve ebeveyn kontrolünde olmalıdır. İlaç seçimi yaparken şekersiz olanlar tercih edilmeli ve çocuk doktoru ile çocuk diş hekimi mutlaka danışılmalıdır. Çocukların diş sağlığına gereken özeni göstermek, uzun vadede diş çürüğü riskini azaltabilir ve çocuğun sağlıklı bir gülümsemeye sahip olmasına yardımcı olabilir.


3 Kasım 2023, 10:56