Cüzzam Hastalığına Yakından Bakış

Cüzzam Hastalığına Yakından Bakış

Cüzzam hastalığına yakından bakıyor, sebeplerini ve sonuçlarını inceliyoruz.

Geride bıraktığımız hafta, dünyada Cüzzam Haftası olarak kabul ediliyor. Cüzzam hastalığına farkındalık yaratmak adına kabul edilen bu hafta sebebiyle biz de hastalığa yakından bakmak ve ortaya çıkardığı sonuçları incelemek istedik. 

Vücudun çeşitli yerlerinde yaralara ve sinir hasarlarına yol açan bir hastalık olan cüzzam, lepra adıyla da bilinir.  Kronik ve bulaşıcı bir hastalık olan cüzzam, tekrarlayan ve uzun süreli temaslar neticesinde bulaşır. Cüzzamlı birinin öksürmesi veya hapşırmasıyla ortaya çıkan damlacıklarla yakın temas etmek de cüzzama yakalanmaya sebep olabilir.

Cüzzamın Sebepleri

Mycobacterium lepra adı verilen bir bakterinin sebep olduğu bu hastalık, bakterinin cilt ve vücut yüzeyine yakın sinirlerde gelişmesi ortaya çıkar. Bu bakteriyle temas eden her insanda cüzzam gelişir denilemez. Daha çok bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde hastalık ortaya çıkar. 

Cüzzam Belirtileri

Beyin ve omuriliğin dışındaki sinirlerle birlikte ciltte etkisini gösteren cüzzam, gözler ve burnun iç kısımlarında da etkili olabilmektedir. Hastalığın en büyük belirtilerinden biri ciltte yaralar, yumrular ve şişlikler ortaya çıkmasıdır. Sinirlerde de hasarlara yol açan hastalık, kol ve bacaklarda his kayıplarına da yol açabilir. Ciltte şişlikler ve döküntülerin ortaya çıkmasının ardından bu noktalarda uyuşmalar da görülür. Hastalığın ilerleyen aşamalarında yaralar daha ağır hale gelir. Yüksek ateş ve görme kaybı da hastalığın ileri aşamalarında ortaya çıkabilmektedir.

Sinir hasaları duyular üzerinde, gözler üzerinde birtakım sorunlar doğurabileceği gibi vücudun belirli bölgelerinde felç ortaya çıkmasına da sebep olabilir. 

Hastalığa neden olan bakterilerle temas edildikten sonra hastalığın ortaya çıkması 3-5 yıl sürebilir. Bazı insanlarda bu süre 20 yıla kadar uzayabilir. Bu uzun kuluçka dönemi, bulaşın nerede ve nasıl olduğunu anlamayı engeller.

Cüzzam Tedavisi

Günümüzde tedavisi mümkün bir hastalık olan cüzzamdan, erken tedavi edildiğinde ciltte kalıcı hasar bırakmadan kurtulunabilir. Tedavi sürecinde hastaların, hastalığı bulaştırması artık söz konusu olmaz. 6 ay ila 2 yıl arasında süren tedavinin ardından hastalar sağlığına kavuşabilmektedir. 

Ancak hastalığın erken aşamada tedavi edilmemesi, bazı kalıcı hasarlara yol açabilir. Sinirlerde birtakım hasarların doğmuş olması bazen ameliyat gerektirebilir.


3 Şubat 2024, 13:52