Diş Macunlarında Neden Flor Bulunur?

Diş Macunlarında Neden Flor Bulunur?

Diş Macunlarında Neden Flor Bulunur?

Doğada yaygın olarak bulunan elementlerden biri olan flor, diş çürüğü oluşumunu önleme ve ilerlemesini durdurma konusunda etkili olduğu için diş macunlarının temel bileşeni olarak karşımıza çıkıyor.  Çürüğe sebep olan bakterilerin metabolik aktivitelerini de etkileyen flor, bu şekilde dişlerin çürüğe karşı korunmasında etkili oluyor.

Dişlere uygulanan flor, diş minesi yüzeyinde bir koruyucu tabaka oluşturur. Bu tabaka ağız içinde gerçekleşebilecek asit ataklarına karşı diş yüzeyini örter ve çürük riski bulunan bölgelerde bakteri oluşumunu önler. Aynı zamanda tamir mekanizmasını da devreye sokarak çürüklerin ilerlemesini engeller. Konuyla ilgili olarak Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir “Florun çürüğe karşı korumada öne çıkan bu görevlerinin yanı sıra gelişimi devam eden daimi dişler üstündeki güçlendirici etkisi de göz ardı edilmemelidir.” diyerek diş gelişimi süren çocukların dişlerini düzenli bir şekilde fırçalamasının dişlerin güçlenmesinde etkili olacağına dikkat çekti ve günde iki defa ve çocuğun yaşını için önerilen miktarda diş macunu kullanarak çocukların dişlerinin fırçalanmasının oldukça önemli olduğunu belirtti.

Ancak çocukların fazladan flora maruz kalmasının olumsuz sonuçlar doğurması da mümkün. Bu sebeple dişlerini fırçalayan çocuklara fırçalama sonunda macunun tükürtülmesi, çocuk bunu yapmıyorsa da macunun diş yüzeylerinden silinerek temizlenmesi gerekiyor. Tükürme alışkanlığı olmayan çocukların ebeveyn kontrolünde dişlerinin fırçalanması oldukça önemli.

Florun gerek yetişkinlerde gerekse çocuklarda zararlı olması için yüksek miktarda alınması gerekir. Bu yüzden diş macunu kullanırken yutmamak oldukça önemlidir. Flora yüksek miktarda maruz kalmak beyni olumsuz etkileyebilir. Hafızada sorunlar oluşturabilir. Bunun yanı sıra birtakım hormonal dengesizliklere de yol açabilir. Bu sorunlarla karşılaşmamak adına özellikle diş macunu kullanımında macunu yutmamaya özen göstermek gerekir. Çocukların da bu alışkanlığı tamamen edindiğine emin olana dek ebeveyn gözetiminde dişlerini fırçalaması önemlidir.


6 Ekim 2023, 11:04