DSÖ Uyarıyor: Dünya Genelinde 4 Milyar Kişi Dang Humması Virüsüne Yakalanabilir!

DSÖ Uyarıyor: Dünya Genelinde 4 Milyar Kişi Dang Humması Virüsüne Yakalanabilir!

DSÖ Salgın ve Pandemiye Hazırlık ve Önleme Departmanı Ekip Lideri Diana Rojas Alvarez, sivrisinek ısırmasıyla yayılan dang humması virüsünün dünya genelinde 4 milyar kişiye bulaşabileceğini söyledi.

DSÖ Salgın ve Pandemiye Hazırlık ve Önleme Departmanı Ekip Lideri Diana Rojas Alvarez, dang humması virüsünün dünya genelinde 4 milyar kişiye bulaşabileceğini söyledi.

Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi’nin haftalık basın toplantısında konuyla ilgili değerlendirmeler yapan Alvarez, dang hummasının enfekte sivrisineklerin ısırması yoluyla insanlara bulaştığını ve çoğunlukla tropikal ve subtropikal iklimlerde bulunan kentsel alanlarda görüldüğünü söyledi. 

İklim değişikliği sebebiyle artan sıcaklıkların, enfekte sivrisineklerin daha fazla ülkede çoğalabilmesini sağlayacağını söyleyen Alvarez, bu yıl dang humması vakalarının daha fazla ülkeden bildirildiğini de aktardı.

Bu sebeplerle dünya genelinde yaklaşık 4 milyar kişinin dang humması virüsüne yakalanma riskiyle karşı karşıya olduğunu söyleyen Alvarez, hastalığa yakalananların birçoğunda herhangi bir semptom görünmediğini, semptomlar arasında ise yüksek ateş ve baş ağrısı, vücut ağrıları, mide bulantısı olduğunu aktardı. 

Hastaların çoğunun yaklaşık 2 hafta içinde iyileştiğini de söyleyen Alvarez, bazı hastalarda hastalığın çok daha ağır seyredebileceği konusunda da uyarıda bulundu.

Henüz spesifik bir tedavisi bulunmayan dang humması hastalığının erken teşhisi ve uygun tıbbi bakıma erişim ile ölüm olasılığının azaltıldığı belirtiliyor.


29 Aralık 2023, 11:02