Endometriozis ve Belirtilerine Dikkat!

Endometriozis ve Belirtilerine Dikkat!

Çikolata kisti olarak da bilinen Endometriozis belirtilerine dikkat.

Endometriozis, rahim iç tabakasına benzer dokunun yumurtalıklar ve fallop tüpleri gibi vücudun başka bölgelerinde büyümeye başladığı bir durumdur. Bu hastalık çikolata kisti olarak da bilinir. Her yaşta görülebilen endometriozis, özellikle adet döneminde ağrı, kanama ve tuvalet ihtiyaçlarında ağrı gibi belirtilerle ortaya çıkabilir ve kadın kısırlığının önemli nedenlerinden biridir.

Endometriozis, rahmin iç astarına endometriumun rahim dışında farklı bölgelerde oluşmasıyla meydana gelir. Bu nedenle endometriozis sonucu oluşan kistlerin içeriği çikolata rengine benzeyebilir. En sık görülen endometriozis belirtisi pelvik ağrıdır. Diğer belirtiler arasında ağrılı adet dönemi, aşırı kanama, cinsel ilişki sırasında ağrı, tuvalet sırasında ağrı, çocuk sahibi olamamak, adet dönemlerinde yorgunluk, ishal, kabızlık, şişkinlik veya mide bulantısı sayılabilir.

Endometriozis tedavisi hastanın belirtileri, yaşı, ve çocuk isteyip istemediği gibi faktörler göz önünde bulundurularak kişiye özel olarak planlanmalıdır. Tedavide ilaç ve cerrahi yöntemler kullanılabilir. Endometriozis kisti kendiliğinden geçmez, genellikle cerrahi müdahale gerektirir. Bazı ilaçlar kistlerin büyümesini önleyebilir, ancak kistlerin tamamen yok edilmesini sağlamaz. Bu nedenle, kistin tekrarlama riski yüksektir ve kistin duvarının rahimden çıkartılması gerekir.


13 Mart 2024, 16:50