Epilepsi İlacının Satışının Sonlanmasının Ardından Türk Nöroloji Derneği'nden Uyarı

Epilepsi İlacının Satışının Sonlanmasının Ardından Türk Nöroloji Derneği'nden Uyarı

İsviçre merkezli bir ilaç firmasının 14 ilacını Türkiye'den çekme kararı sonrası Türk Nöroloji Derneği'nden olası risklere karşı uyarı geldi

İsviçre merkezli bir ilaç firması, Türkiye'de Alzheimer, migren, göz enfeksiyonu, göz ağrısı ve epilepsi gibi çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan 14 ilacın satışını sonlandırdı. Bu ilaçlar arasında, Türkiye'de muadili olmayan bir epilepsi ilacı da bulunmaktadır. Epilepsi hastalarının artık bu ilacı temin edememeleri, nöbet geçirme riskiyle karşı karşıya kalmalarına neden olmaktadır.

Türk Nöroloji Derneği Epilepsi Çalışma Grubu Moderatörü Prof. Dr. Kadriye Ağan, epilepsi hastalığının çoğunlukla antinöbet ilaçlarıyla tedavi edildiğini belirtmiştir. Satışı durdurulan ilacın ise fokal başlangıçlı epilepsilerin tedavisinde kullanıldığını ifade etmiştir. Bir ilaçtan diğerine geçiş döneminde hastaların nöbet geçirme riskinin artabileceğine dikkat çekmiştir.

Bu durum, ilaçlarını temin edemeyen epilepsi hastalarının mağduriyet yaşamasına yol açmaktadır. Hastaların tedaviye kesintisiz olarak devam edebilmeleri için ilgili yetkililerin ve ilaç firmalarının gerekli önlemleri alması önemlidir.


7 Mart 2024, 18:20