Hipofiz bezlerinde oluşan tümörler, göze yakınlığı nedeniyle görme kayıplarına neden olabiliyor. Uzmanlar erken teşhisin önemine dikkat çekiyor.
Hipofiz bezi, vücuda salgıladığı hormonlarla birçok organın işleyişini düzenleyen önemli bir bezdir. Bu bezden köken alan tümörlere "hipofiz tümörü" denir. Genellikle yavaş büyüyen ve iyi huylu olan hipofiz tümörleri her yaş grubunda görülebilir, ancak 45 yaşından sonra daha sık görülürler. Tam olarak nedeni bilinmeyen hipofiz tümörlerinde genetik etkenlerin ve çevresel faktörlerin rol oynayabileceği düşünülmektedir. Hormon salgılayan ve salgılamayan olmak üzere iki gruba ayrılan hipofiz tümörlerinin tedavisinde erken teşhis büyük önem taşır.
Uzmanlar, hipofiz tümörlerinin en yakın komşusu olan göz sinirlerine yaptığı baskı nedeniyle kalıcı körlüğe yol açabileceğine dikkat çekiyor. Bu nedenle, görüş alanının dış taraflarında görme kaybı, çift veya şaşı görme gibi şikayetlerde vakit kaybetmeden hekime başvurmanın önemini hafife almamak gerekiyor.
Gözlerdeki 3 Sinyali Göz Ardı Etmeyin!
Hipofiz tümörleri büyüdükçe, göz sinirlerine baskı yaparak görme yeteneğinde sorunlara yol açabilir. Bu durumda hastaların görme alanının dış taraflarında görme kaybı, çift veya şaşı görme gibi belirtilerle hekime başvurmaları önemlidir.
Hipofiz tümörlerinde erken teşhisin ve tedavinin önemi büyüktür. Erken dönemde müdahale edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilecek bu tür tümörler, zamanında teşhis edildiğinde kalıcı görme kaybı gibi sonuçlar önlenebilir ve hastaların yaşam kalitesi artırılabilir.