Eşler ve Eş Adayları İçin SMA Taşıyıcı Tarama Programı

Eşler ve Eş Adayları İçin SMA Taşıyıcı Tarama Programı

Eşler ve Eş Adayları İçin SMA Taşıyıcı Tarama Programı

Son birkaç yıldır sıkça karşılaştığımız hastalıklardan biri olan SMA ile ilgili olarak Sağlık Bakanlığı harekete geçmiş ve “Evlilik Öncesi SMA Taşıyıcı Tarama Programını” hayata geçirmişti.

2021 yılı sonu itibariyle tüm Türkiye’de uygulanmaya başlayan programda evlilik için sağlık raporu almak isteyen çiftlere ve evli olan çiftlere de talep etmeleri halinde tarama yapılıyor. Taramanın ardından her iki eş adayının ya da eşin SMA taşıyıcısı olduğunun belirlenmesi halinde ise, ailelere hastalık hakkında detaylı bilgi ve genetik danışma veriliyor.

Tarama sürecinde ilk olarak erkek eş/ eş adayı taramaya alınıyor. Erkek eş adayında şüpheli bir sonuçla karşılaşıldığı takdirde kadın eş/ eş adayına da mutlaka tarama testi uygulanıyor. Tarama testleri için kan örnekleri eşlerin/ eş adaylarının kayıtlı oldukları Aile Hekimliği Birimlerinde alınıyor. Sonuçlar da e-nabız üzerinden görülebiliyor.

Programın başlamasından 4 Eylül 2023’e kadar geçen süreçte 1 Milyon 834 kişi tarandı. Yapılan taramalarda şüpheli olarak tespit edilen 22 bin 573 kişi olması, taramanın hastalığın yayılmasını engelleme ve erken teşhis konusundaki etkisini göstermektedir.


14 Kasım 2023, 00:26