Etkin Eczacılık Derneği'nin Anne Sütü Projesi

Etkin Eczacılık Derneği'nin Anne Sütü Projesi

Etkin Eczacılık Derneği'nin Anne Sütü Projesi

2012 yılında Dünya Sağlık Örgütü; anne, bebek ve küçük çocuk beslenmesi konusunda 2025'e kadar gerçekleştirmeyi hedeflediği kapsamlı bir planı onayladı. Bu planda yer alan hedeflerden bir tanesi de küresel düzeyde bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenme oranının en az %50 artması olarak belirlenmişti.

Dünya genelinde bebeklerin yalnızca %44'ü ilk altı ayda sadece anne sütüyle beslenirken ülkemizde bu oran %41 seviyelerinde. Sadece anne sütüyle beslenmenin ortalama süresi ise araştırmalarda 1,8 ay olarak gözüküyor. 4-5 aylık çocukar arasında sadece anne sütü ile beslenme oranı %14'e kadar düşüyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün hedefleri ve ülkemizdeki veriler doğrultusunda harekete geçen Etkin Eczacılık Derneği, ülkemizde emzirme oranlarının artmasını sağlamak amacıyla "Anne Sütü Projesini" geliştirdi. Bu projenin hazırlanma aşamasında bir halk sağlığı profesörü ve dokuz pediatri profesöründen oluşan bir bilimsel danışma kurulu oluşturuldu. Emzirmenin önemi, emzirme sorunları ve emzirme döneminde akılcı ilaç kullanımı hakkında bir eğitim serisi planlayan Dernek, klinik çalışmara ait makaleleri de yoğun bir taramadan geçirerek anneleri bilgilendirmek ve destelemek amaçlı broşürler hazırladı. Bu broşür ve kartlar eczanelerdeki yerlerini alırken üzerlerinde bulunan karekodlarla da dernek web sitesini kolayca erişim ve daha fazla bilgi alma imkanı oluşturuldu. Etkin Eczacılık Derneği'nin 2012 yılından beri iki ayda bir çıkan sağlık dergisi içerisinde de anne sütü ve emzirme ile ilgili olarak yazılar yayımlanmaya başladı.

Konuyla ilgili Etkin Eczacılık Derneği, kısa sürede birinci basamak sağlık hizmetlerinde emzirme konusunda eczacı danışmanlığının çok önemli ve uygulanabilir olduğunu fark ettiklerini ifade ediyor. Bu konuda toplumu bilgilendirmek adına sürekli olarak yeni fikirler geliştirmeyi sürdüren Etkin Eczacılık Derneği, üniversitelerle iş birliği yaparak yeni nesilleri bilgilendirmek, tıp dergilerinde makaleler yayımlamak ve eczacıların rolünü güçlendirmek gibi amaçlar için çalışmalarını sürdürüyor.

Anne Sütü Projesi'ni daha yakından tanımak ve anne sütünün önemi hakkında bilgilendirme videosu için tıklayınız.


26 Eylül 2023, 14:32