Fazla Stres Ağız ve Diş Sağlığına Zarar Veriyor

Fazla Stres Ağız ve Diş Sağlığına Zarar Veriyor

Fazla Stres Ağız ve Diş Sağlığına Zarar Veriyor

Geceleri uyurken dişlerinizi gıcırdattığınız oluyor mu? Bruksizm adı verilen diş gıcırdartması, uyku bruksizmi ve uyanık  bruksizmi olmak üzere iki farklı şekilde karşımıza çıkıyor. Özellikle uyku sırasında dişlerin gıcırdatılması karşımıza sıkça çıkan bir rahatsızlık. Aynı odada uyuduğumuz başka bir kişi varsa onu uyandıracak kadar yüksek seslere ulaşabilen gıcırtılar ortaya çıkaran bu rahatsızlık; dişte hassasiyet, çatlamış, düzleşmiş veya gevşemiş dişler, çenede veya boyunda ağrı, yanakların iç kısmında hasar oluşması gibi sorunlara yol açabilir. 

Bruksizm yani diş gıcırdatmasına sebep olan farklı şeyler olabilir. Bunların başında anksiyete, stres, öfkei hayal kırıklığı veya gerginlik gibi sebepler gelir. Bu nedenle agresif, rekabetçi veya hiperaktif kişilerde daha fazla görülen bir sorundur. Yaş da bruksizmi etkileyen faktörler arasında yer alıyor. Küçük çocuklarda bruksizm daha sık görülebiliyor. 

Diş gıcırdatması ile ilgili belirtileri gösteriyorsanız bir an önce diş hekiminize başvurmanızı tavsiye ediyoruz. Belirttiğimiz gibi bu sorun devam ettiği takdirde daha ciddi diş sorunlarına yol açabilir ve hayat kalitenizi sürekli olarak kötü etkileyebilir.

 


6 Kasım 2023, 12:58