Geçmeyen Sivilcenin Nedeni Araştırılmalı

Geçmeyen Sivilcenin Nedeni Araştırılmalı

Akne veya yaygın olarak bilinen adıyla sivilce, her insanda özellikle ergenlik döneminde kendini gösteren bir cilt hastalığıdır.

Akne veya yaygın olarak bilinen adıyla sivilce, her insanda özellikle ergenlik döneminde kendini gösteren bir cilt hastalığıdır. Dermatoloji uzmanları, geçmeyen sivilcenin nedeninin araştırılması gerektiğini vurguluyorlar. Ergenlik döneminde özellikle sıkça görülen bir inflamatuar hastalık olan aknenin, ergenlik dönemi dışında da yetişkinlerde görülebildiğini hatırlatan uzmanlar, "Akne, yüz, saçlı deri, gövde ve kalçalarda oluşabilir. Özellikle kıllanma artışı, saç dökülmesi gibi belirtiler eşlik ediyorsa veya çene bölgesinde yoğunlaşıyorsa, hormonal nedenler araştırılmalıdır" dediler.

Aknenin temel olarak cilt yüzeyindeki yağ bezlerinin daha yoğun bir yağ tabakası ile tıkanması sonucu cilt dışına atılamayan yağın birikmesinden kaynaklandığını ve hemen hemen her insanda belirli dönemlerde görülebileceğini açıklayan uzmanlar, "Genetik yatkınlık, cilt tipi, hormonal düzensizlikler, bazı ilaçlar, stres, aşırı cilt yağlanması, düzensiz uyku gibi faktörler akne oluşumunun altında yatan sebepler arasında yer alır" dedi. Aknenin yaşam kalitesini olumsuz etkileyebileceğini ifade eden uzmanlar, akneli hastalarda beslenme alışkanlıkları, cilt bakım rutini, yanlış kozmetik ürün kullanımı, sigara tüketimi gibi faktörlerin sivilcelerin ortaya çıkmasına veya artmasına neden olabileceğini söylediler. 

Akne tedavisi için ilaçlı tedavilerin yanı sıra bazı dermokozmetik işlemlerin ve uygulamaların da tedaviye katkı sağlayabileceğini veya akne izlerinin tedavisinde önemli destekçi olabileceğini belirten uzmanlar, "Kimyasal peeling, BBL, altın iğne ve fraksiyonel lazer gibi işlemler akne izi tedavisinde uygulanabilir. Kronik bir hastalık olan akne tedavisinde dermatologun önerilerini takip ederek ve tedaviye sabır göstererek devam etmek önemlidir" diye konuştular.


8 Eylül 2023, 15:39