Grip Aşıları Eczanelere Gereksiz Mevzuat Engellerini Aşarak Geliyor

Grip Aşıları Eczanelere Gereksiz Mevzuat Engellerini Aşarak Geliyor

Grip Aşıları Eczanelere Gereksiz Mevzuat Engellerini Aşarak Geliyor

Sonbahar aylarıyla birlikte havalar soğumaya vatandaşlar da grip aşılarını yaptırmaya başladı. Ancak grip aşısını olmak için aile hekimliklerine ya da hastanelere reçete ettirdikleri aşılarını eczanelere almaya gelen hastalar birtakım mevzuat engelleriyle karşılaşıyor. Konuyla ilgili konuşan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, grip aşılarının eczanelere kısıtlı sayıda ve belirli mevzuat çerçevesinde gönderildiğini belirterek "Grip olan hastalar eczanelere aşı almaya geldiğinde aşı bulamıyorlar. Yazdırdıkları reçetenin sisteme girilip talep oluşturulması ve deponun da bu talebe istinaden aşı göndermesi gerekiyor. Grip aşılarının bu mevzuat engelini aşmak için geçirdiği gereksiz süreden dolayı kronik hastalar için endişeleniyoruz." ifadelerini kullandı. 
Her yıl dünya genelinde 650 bin kişinin hayatını kaybetmesine yol açan gribin önlenmesi konusunda aşı oldukça önemli rol oynuyor. Ülkemizde de grip aşısı yaptırma önceliği verilen 65 yaş üzeri 8 milyon 245 bin kişi ve 22 milyon kronik hasta bulunuyor. Bu vatandaşların her ne kadar e-nabız sistemlerinde aşı yaptırma hakkı tanımlı olarak gözükse de grip aşısı eczanelerde hazır bulundurulamadığı için birtakım riskler ortaya çıkıyor. Vatandaşların aile hekimlikleri veya hastanelere giderek önce aşılarını reçete ettirmeleri ve daha sonra bunu eczanelerden temin etmeleri gerekiyor. Ancak eczaneler grip aşılarını hazırda bulunduramadığı için aşıyı hemen teslim edemiyor. Bu durum da aşının uygulanmasının gecikmesine yol açıyor.
Grip hastalığına karşı mücadelenin en önemli silahlarından biriye olan aşıya erişim noktasında ortaya çıkan bu engel, hastalar açısından risk oluşturuyor.
Bu konuda ilgili kurumların harekete geçmesini ve grip aşısına erişim konusundaki mevzuat engellerinin kaldırılmasını bekliyoruz.


3 Ekim 2023, 14:23