Grip Salgınının İlacı Türkiye'de Bulunmuyor!

Grip Salgınının İlacı Türkiye'de Bulunmuyor!

Türkiye'de ve birçok ülkede solunum yolu enfeksiyonlarında yaşanan artış, ilaç sıkıntılarını meydana getirdi.

Türk Toraks Derneği Solunum Sistemi Enfeksiyonları Çalışma Grubu tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'de ve birçok ülkede solunum yolu enfeksiyonlarında artış yaşandığı belirtildi. Test verilerine göre, en sık rastlanan enfeksiyon nedenlerinin Covid-19, influenza (grip) ve RSV (Respiratory Syncytial Virüs) olduğu vurgulandı. Açıklamada, özellikle erişkinlerde RSV tedavisi için halen ülkede ruhsatlı bir ilaç bulunmamakta olduğuna dikkat çekildi.

Açıklamada, Covid-19 virüsünün sürekli değişim gösterdiği ve bazen bu değişikliklerin yeni varyantların daha hızlı veya etkili bir şekilde yayılmasına neden olduğu ifade edildi. Sağlık Bakanlığı tarafından dağıtılan test kitlerinde kalite sorunları bulunduğu, yalancı negatif sonuçların tespit edildiği belirtilerek hastanelerin kendi testlerini kullanmaya çalıştığı, ancak maliyet nedeniyle geniş çaplı kullanımın mümkün olmadığı ifade edildi.

Ayrıca, hastalara Covid-19 tanısı konulduğunda hastaneye yatmadan tedavi edilecek hastalar için ilaç bulma konusunda güçlükler yaşandığı vurgulandı. Pandemi döneminde üretilen ve ağır hastalık gelişme ve ölüm riskini azalttığı kanıtlanmış ilgili ilacın, hastaneye yatırılan hastalara Sağlık Bakanlığı tarafından sağlandığı ancak risk grubunda olup hastalığın günler içinde ağırlaşmasından çekinen bir grup için bu ilacın temininin zor olduğu belirtildi.

Açıklamada, özetle toplumu etkileyen ve ciddi bir tehdit oluşturan iki virüs enfeksiyonunun tedavisinde sorunlar yaşandığı ve Sağlık Bakanlığı'ndan gerekli düzenlemelerin acilen yapılmasının beklendiği ifade edildi.


17 Ocak 2024, 12:37