Her İki Kişiden Birinde D Vitamini Eksikliği Var

Her İki Kişiden Birinde D Vitamini Eksikliği Var

D vitamini eksikliği ülkemizde yaygın olsa da, dengeli güneşlenme veya doktor gözetiminde düşük dozda alınan D vitamini takviyeleri gibi doğru yöntemlerle bu eksikliği gidermek önemli ve sağlıklı bir yaklaşım olabilir.

Ülkemizde D vitamini eksikliği ciddi boyutlara ulaştı. Tüm dünyada yaklaşık 1 milyar insanda bulunan D vitamini eksikliği ülkemizde neredeyse her iki kişiden birinde görülüyor. Özellikle büyük şehir yaşamında güneşle temasın azalması, çocukların eskisi kadar sokaklarda oynamayıp daha çok evlerde vakit geçiriyor olması D vitamini eksikliğinin sebepleri arasında. 

Halk arasında “güneş vitamini” olarak adlandırılan D vitamini ihtiyacını yalnızca gıdalardan karşılamak oldukça zor. Yeterli miktarda D vitamini almak için güneşten ya da vitamin takviyelerinden faydalanmak gerekiyor. Ancak bu konuda da dikkat edilmesi gereken noktalar elbette ki var. Güneş ışınlarının özellikle yaz aylarında vücudumuzda yol açabileceği birçok olumsuzluk var. Bu sebeple D vitamini ihtiyacımızı gidermek amacıyla yapacağımız güneşlenme günlük 15-20 dakikayı aşmamalı. Bu kısa süreli güneşlenmede bir camın, tülün ya da kıyafetin ardından gelen güneş ışınlarıysa istediğimiz etkiyi yaratamayacak. Bu tür kısıtlamalar, vücudumuzda D vitaminin oluşmasını sağlayan UVB ışınlarının önüne geçiyor. Bu durum da istediğimiz sonucu almamızı engelliyor. 

Vitamin takviyesi olarak D vitamini alınmak istenildiğinde ise bir anda yüksek dozda D vitamini almak “ampul kırıp içmek” olarak değerlendiriliyor. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki yüksek dozda uzun aralıklarla alınan D vitamini ve düşük dozda günlük alınan D vitamini kıyaslamasında ikinci tercih çok daha sağlıklı ve etkili sonuçlar ortaya koyuyor. Bu sebeple D vitamini takviyesi konusunda doktorunuza danışmak ve ihtiyacınızı doğru tespit etmek ve ardından doğru yöntemle vitamin takviyesi almak önemli. 


15 Ağustos 2023, 13:43