Genellikle sinsi ilerleyen HPV'nin ilerleyen dönemde kansere neden olabileceğini belirten
Genellikle sinsi ilerleyen HPV'nin ilerleyen dönemde kansere neden olabileceğini belirten uzmanlar, "Uygun yaş aralığında, tavsiye edilen dozlarda aşı uygulaması yaptırmak HPV'nin ve neden olduğu hastalıkların önlenmesini sağlar. HPV aşılarının serviks kanserinin yüzde 70'ini, anal kanserin yüzde 80'ini, vajinal kanserin yüzde 60'ını, vulva kanserinin yüzde 40'ını önleyebileceği ve HPV pozitif orofaringeal kanserlerin önlenmesinde yüzde 90'dan fazla etkinlik gösterdiği tahmin edilmektedir" dediler.
HPV (İnsan Papilloma Virüsü) hakkında önemli bilgiler paylaşan uzmanlar, HPV'nin papillomaviridae ailesinde bulunan bir DNA virüsü olduğunu belirttiler. Uzmanlar, yaklaşık 200 çeşidi bulunan HPV'nin cinsel yolla bulaşan hastalıklara sebep olan virüs türlerinden biri olduğunu açıklarken HPV'nin yüksek bulaşıcılığa sahip olduğunu ve yaklaşık 40 çeşidinin genital siğillere, bazı türlerinin ise kansere neden olabileceğini belirtti. HPV enfeksiyonlarının yaygın olduğunu ve neredeyse tüm insanların hayatlarının bir döneminde en az bir tür HPV ile enfekte olduğunu ifade ettiler. Çoğu HPV enfeksiyonunun kendiliğinden geçtiğini ancak bazılarının ilerleyen dönemlerde kansere yol açabileceğini vurguladılar.
HPV aşısının uygulama şeklini açıklayan uzmanlar, aşının en az 5 ila 10 yıl koruma sağladığını söylediler. Ancak aşılamanın ardından serviks kanseri taramasının hala gerekliliğini vurguladılar. HPV aşısının cinsel ilişkiden önce ve 25 yaşından önce yapılmasının tavsiye edildiğini belirtti. İlk aşısını 15 yaşından önce yaptıran kişilere iki doz aşı önerilirken, ikinci dozun ilk dozdan 6 ila 12 ay sonra yapılması gerektiğini açıkladı. İlk aşısını 15 ila 26 yaşları arasında yapanlar ve bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler için ise üç doz aşı önerildiğini ifade etti. İlk dozun ardından ikinci doz için 1-2 ay geçmesi önerilirken, üçüncü doz için 6 ay beklenmesi gerektiğini söylediler.