İlaç Fiyatlandırmasında Uygulanan Euro Değeri Yükseltildi: İlaç Fiyatları Yüzde 25 Arttı

İlaç Fiyatlandırmasında Uygulanan Euro Değeri Yükseltildi: İlaç Fiyatları Yüzde 25 Arttı

Resmi Gazete'de yayımlanan kararla ilaç fiyatlandırılmasında uygulanan kur yüzde 25 arttırıldı. Yapılan düzenleme ilaç fiyatlarının da yüzde 25 artması anlamına geliyor.

Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Karar’da değişiklik yapılmasına dair Cumhurbaşkanlığı Kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. 14,0387 ₺ olarak uygulanan kur değeri yüzde 25 arttırılarak 17.5483 olarak belirlendi. Kararın 25 Aralık 2023’te yürürlüğe gireceği belirtildi.

Ülkemizde beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında sabit kur uygulaması uygulanıyor.  Buna göre belirli dönemlerde ilaç kurunda artışlar gerçekleştiriyor. Geçtiğimiz temmuz ayında yapılan düzenleme 14,0387₺ olarak belirlenen kura yeni yıl güncellemesi geldi. Resmi Gazete’de yayımlanan ve 25 Aralık’ta yürürlüğe girecek olan Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı ile yeni kur 17,5483₺ olarak belirlendi. Yüzde 25’lik bir yükseliş öngören bu değişiklik ilaç fiyatlarına yansıyacak. 25 Aralık’tan itibaren ilaç fiyatlarında yüzde 25’lik bir artış görülecek. 

Sabit kur konusu ilaç sektörünün uzun zamandır gündeminde olan ve dert yandığı bir sorun. Sektörün paydaşları sorunun ilaç bulunamamasına sebep olduğunu dile getirerek çözüm konusunda hükümeti harekete geçmeye çağırıyordu. Yapılan değişiklik ise sektörün beklentilerini aşağısında kalmış gibi gözüküyor.


17 Aralık 2023, 23:10