İlaç Krizi Devam Ediyor. 14 Kritik İlacın Satışı Durduruldu

İlaç Krizi Devam Ediyor. 14 Kritik İlacın Satışı Durduruldu

İlaçta kur farkından kaynaklı yaşanan problemlere yenileri eklenmeye devam ediyor. koah, epilepsi, alzheimer, migren ve göz hastalarının kullandığı kritik 14 ilacın satışı durduruldu.

Son zamanlarda artık ciddi bir problem haline gelen ilaç temin sorununa yeni markalar da eklenmeye devam ediyor. Daha önce çeşitli markaların Türkiye'den çekildiğini veya bazı ürünlerinin satışlarını durdurduğunu açıklamıştı. Şimdi de İsviçre merkezli Novartis firmasından ilaç temini ile ilgili bir açıklama geldi. 

Novartis'in ecza depolarına gönderdiği açıklamaya göre; koah, epilepsi, alzheimer, migren ve göz hastalarının kullandığı kritik 14 ilacın satışı durduruldu. 

Açıklamada, "Aşağıda isimleri belirtilen ürünlerimizin satışları Aralık 2023 tarihi itibarıyla tamamen sonlandırılmıştır. Novartis Türkiye olarak, bahsi geçen ürünlerin stokları bulunmadığı için talepleriniz 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren karşılanamayacaktır" denildi.

Sözcü gazetesine konuşan Novartis İlaç Türkiye İletişim ve Hasta İlişkileri Direktörü Nilüfer Gürpınar Güner, "Exelon, Trileptal ve Desferal isimli ürünlerimizin ülkemizdeki fiyatlarına bağlı olarak uzun süredir ciddi sıkıntılar yaşamaktayız" dedi ve "mevcut ekonomik koşullara ve kur farklarına bağlı olarak ürünlerimizin bazı formlarının pazara sunumunu durdurmak zorunda kaldık" ifadelerini kullandı.

Bazı İlaçların Eşdeğeri Yok

Novartis'in satışını durdurduğu ve daha önce farklı firmaların Türkiye'den çektiği ilaçların bazılarının eşdeğerleri de bulunmuyor. Bu durum hastaların ihtiyaç duydukları kritik ilaçlara ulaşamaması anlamına geliyor. 

Resmi Euro kuru 33 TL olmasına rağmen ilaçta belirlenen kurun 17,55 TL olması ilaç temininde ciddi sorunlar ortaya çıkarmaya devam ediyor.  


24 Ocak 2024, 13:02