İlaç Krizinde Yeni Perde: Tepki Çeken Kur Kararı Resmileşti

İlaç Krizinde Yeni Perde: Tepki Çeken Kur Kararı Resmileşti

İlaçta Euro kuru için alınan karar resmileşti. Yayınlanan kararın ilaç krizini daha da arttırmasından korkuluyor.

Yabancı firmaların Türkiye'ye ilaç satışlarını bir bir durmasına neden kur politikasında yeni krizlere yol açacak bir karar resmileşti. Türkiye'de satış yapan yabancı ilaç şirketleri, ürünlerini gerçek kur üzerinden değil devletin belirlediği ilaç kuru üzerinden yapmak zorunda. Gerçek kur ile ilaç kuru arasındaki farkın çok yüksek olmasından şikayet eden firmalar ise bir bir Türkiye'den ürünlerini çekmeye başlamıştı.

23 Şubat 2024 tarihli ve 32469 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak kesinleşen “Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar” ile 2024 yılında da geçtiğimiz yıl belirlenen son kur üzerinden işlem yapılmaya devam edecek.

Geçtiğimiz yılın Aralık ayında yapılan %25'lik artış ile ilaç kurunda 1 Euro 17,5483 TL olarak belirlenmişti. Yayınlanan yeni karar ile 2024 yılında da aynı fiyat üzerinden ilerlemeye devam edilecek. Yayınlanan karar metni şu şekilde:

GEÇİCİ MADDE 11- (1) Geçici 10 uncu maddenin birinci fıkrasına göre belirlenen beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılacak Türk Lirası cinsinden 1 (bir) Avro değeri, 2024 yılı için de uygulanmaya devam olunur ve 2024 yılı için 2 nci maddenin ikinci fıkrası hükümlerine göre ayrıca yeni 1 (bir) Avro değerlemesi yapılmaz.”


23 Şubat 2024, 12:24