İnternetten Satılan İlaç Konusunda Vatandaşlar Dikkatli Olmalı

İnternetten Satılan İlaç Konusunda Vatandaşlar Dikkatli Olmalı

İnternetten Satılan İlaç Konusunda Vatandaşlar Dikkatli Olmalı

Geçtiğimiz günlerde internetten satılan ilaçlarla ilgili olarak yaptığımız haberde eczacılık camiasının konuyla ilgili mücadelesinden bahsetmiştik. Ancak bu konuda verilen mücadeleler yasal düzenlemelerle yeterince desteklenmediği için internetten ilaç satışı halen sürmekte ve risk olarak karşımıza çıkmayı sürdürmekte. Bu konuda ise vatandaşların kendi tedbirini kendisinin alması ve eczaneler dışında herhangi bir yerden ilaç temin etmemesi önem taşıyor.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun sahte ilaçlar raporuna göre internet üzerinden satışı yapılan ilaçların ciddi bir kısmı sahte ve ölümcül risk taşıyor. Sahte olmayan bir ilaçla karşılaşmış olsanız bile karşılaşabileceğiniz riskler bitmiyor.

Ülkemizde ilaç almanın tek yasal ve güvenli yolu ilaçları eczanelerden almak. İlaçların yalnızca doktor tavsiyesiyle ve eczacıya danışarak kullanılması gerekirken hiçbir sağlık görevlisinin gözetimi olmaksızın, ilacın güvenliğinden ve etkinliğinden habersiz bir şekilde bu ilaçları kullanmak tedavi olmak bir yana birçok farklı yan etkiler veya hastalıklarla karşılaşmak ve hatta sonu ölümle bitecek sorunlar yaşamak riskini beraberinde getiriyor. Ayrıca ortaya çıkabilecek sorunlarda eczane dışında satılan ilaçların Sağlık Bakanlığı güvencesi içerisinde olmaması sebebiyle başvurabileceğiniz yasal yollar da oldukça sınırlıdır.


2 Ekim 2023, 13:37