İnternetten Satılan İlaç Sorunu Bitmek Bilmiyor

İnternetten Satılan İlaç Sorunu Bitmek Bilmiyor

İnternetten Satılan İlaç Sorunu Bitmek Bilmiyor

Son zamanlarda hızla artan online satış platformları üzerinden ilaç satışları, toplum sağlığı risklerini de beraberinde getiriyor. İlacın nasıl ve hangi dozda kullanılacağı, kimlerin hangi ilaçları kullanabileceği gibi detayların görmezden gelindiği, kullanılan ilacın sahte olma ihtimalinin önemsenmediği online ilaç satışlarına karşı eczacılık camiasının girişimleri ise yasal düzenlemelerdeki eksiklikler sebebiyle yetersiz kalıyor.

Geçtiğimiz günlerde TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan da konuyla ilgili yapmış olduğu açıklamada "Özellikle internet sitelerinden yapılan özendirici ve süslü söylemlere aldanılmaması ve asla internet üzerinden ilaç alınmaması gerekmektedir. Çünkü sahte ve kaçak ilaçlar en çok internet üzerinden satış imkanı bulmaktadır." demişti.

Konuyla ilgili yaptığımız araştırmada gerek TEİS gerekse Birlik tarafından konunun takip edildiği ve internetten satılan ilaçlarla ilgili sürekli olarak pazar yerlerine, Ticaret Bakanlığı'na ve TİTCK'ye bildirim yapıldığını öğrendik. Ancak her ne kadar pazar yerleri ilgili satışı durdursa da satıcıyla ilgili olarak bir işlem yapılmadığından farklı bir link- kanal üzerinden aynı satıcı ürünlerini satmayı sürdürebiliyor. TİTCK tarafından bu kişi tespit edilip gerekli işlemler yapılana dek ise tüm stoğunu eritmiş ve satış kanalını kapatmış oluyor. 

Ticaret Bakanlığı'na ve pazar yerlerine konuyla ilgili olarak münhasıran eczanede satılabilecek tüm beşeri ürünlerin barkod ve isim listesi gönderildi ve bunlar için filtreleme/engelleme yapılması talep edildi. Ancak satışların yapıldığı pazar yerlerinin mevzuatı gereği bu tip ürünlerin satışları kendileri için bir sorumluluk doğurmadığından yalnızca şikayet üzerine ilgili satış sayfasını kapatmakla yetinmekteler. Konuyla ilgili Ticaret Bakanlığı'nın da bir zorunluluk getirmemesi sorunun aynı şekilde devam etmesine sebep oluyor. TİTCK'ye yapılan başvurular ve şikayetlerden de henüz istenilen bir sonucun alınamadığını bilgisini öğrenmiş bulunmaktayız.

Konuyla ilgili olarak halk sağlığını tehlikeye düşürmek sebebiyle savcılığa suç duyurusunda da bulunuldu. Ancak bu şikayetler sonucunda birkaç kişi ceza almış olsa da kalıcı bir çözüm üretilemedi. 

Konuyla ilgili Bakanlığa, milletvekillerine ve birçok kuruma yapılan başvurular henüz beklenilen çözümleri getirmedi. Her ne kadar Birlik ve duyarlı eczacılar tarafından ilgili satış kanalları sürekli olarak engellenmeye çalışılsa da bu çabalar taşıma suyla değirmen döndürmekten öteye gidemiyor. Çünkü her kapatılan satış sayfasının yenisi dakikalar içinde açılabiliyor.

Umuyoruz ki halk sağlığını tehdit eden bu büyük sorun konusunda kurumlar ve yetkililer kalıcı bir çözüm üretebilirler.


28 Eylül 2023, 12:44