İstanbul Eczacı Odası'ndan Kontrolsüzce Açılan Eczacılık Fakültelerine Tepki

İstanbul Eczacı Odası'ndan Kontrolsüzce Açılan Eczacılık Fakültelerine Tepki

İstanbul Eczacı Odası'ndan Kontrolsüzce Açılan Eczacılık Fakültelerine Tepki

Eczacılık Fakülteleri'nin günden güne artmasına rağmen eczane sayısında sınırlamanın olması işsizlik tehlikesini beraberinde getiriyor. Son zamanlarda kontrolsüzce artan eczacıklık fakülteleri, eczacılık eğitiminin niteliğiyle ilgili birtakım sorunları da beraberinde getiriyor. Konuyla ilgili mesleğin değersizleştirildiği ve eczacılık eğitiminin erozyona uğratıldığını söyleyen İstanbul Eczacı Odası, yeni eczacıların da işsizlik tehlikesiyle karşı karşıya bırakıldığını belirtti.

Haber Türk'e röportaj veren İEO Yönetim Kurulu Üyesi Ecz. Simla Sezgin, bu yıl itibariyle sadece İstanbul'da 6980 öğrencinin eczacılık eğitimi aldığını söyledi. Türkiye genelinde her yıl binlerce mezunun iş arayışına giriyor olması ise işsizlik riskini artırıyor. Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre 2023 yılında 9 binden fazla eczacı fazlası olacak. Dünyada Hindistan ve Amerika Birleşik Devletleri'nden sonra en fazla eczacılık fakültesinin yer aldığı ülke olan Türkiye'nin fazla mezun verme sorunu bitmek bilmiyor. Yeni mezun eczacılar devir yoluyla ya da işi bırakan, vefat eden eczacıların yerine eczane açmayı deniyor. Ancak devir ücretlerinin de oldukça yüksek olması yeni mezun eczacıları da oldukça tedirgin ediyor. Haberde yer alan yardımcı eczacılardan Süleyman Demir, "Devir ücretlerini araştırdığımızda psikolojimiz bozuluyor." ifadesini kullandı.

İstanbul Eczacı Odası da birçok eczacı gibi üniversitelerdeki eczacılık öğrencisi kontenjanın azaltılmasını ve eğitimin daha nitelikli hale getirilmesini talep ediyor.


10 Kasım 2023, 12:41