İthal Mercimekte Kanser Tehlikesi: Glifosat Kalıntıları Gündemde

İthal Mercimekte Kanser Tehlikesi: Glifosat Kalıntıları Gündemde

İthal ve yerli mercimek arasındaki farkları anlamak için ambalaj bilgilerine bakmak, renk ve pişirme özelliklerine dikkat etmek, ambalajsız mercimek alırken görünen fiziksel özelliklerine bakarak ayrım yapabiliriz.

İthal mercimek tüketiminin kanser riski taşıdığına dair iddialar tüketicileri tedirgin etti. Kanada ve ABD'den Türkiye'ye ithal edilen mercimeklerin büyük bir kısmında GDO'lu ürünlerde kullanılan "glifosat" adlı ot ilacının kalıntıları bulunduğu yönünde haberler yayıldı. GDO'lu ürünlerin yüzde 80'inde kullanılan glifosatın kansere neden olabileceği ise Ulusararası Kanser Araştırmaları Kurumu tarafından tespit edilmişti.

Peki aldığımız mercimeğin ithal olup olmadığını nasıl bileceğiz? Öncelikle satın aldığımız ürün paketliyse ambalajı güzelce incelemek en iyi yöntem. Üretim yeri ve tedarik süreciyle ilgili birçok bilgi ambalaj üzerinde yer alıyor. Eğer ambalajsız satılan bir mercimek alacaksak yerli mercimeklerin daha koyu ve yuvarlak, ithal mercimeklerin ise daha açık renkli ve yassı olduğunu göz önüne alarak hareket edebiliriz. Ayrıca, yerli mercimeğin piştikten sonra tamamen sarı bir renge bürünmesi, daha yoğun kıvamlı olması, hızlı pişmesi ve kendi kıvamını koruması ayrım yapmakta avantaj sağlayabilir.


23 Ağustos 2023, 16:58