Kan Şekerini Yükselten Gıdalara Dikkat!

Kan Şekerini Yükselten Gıdalara Dikkat!

Halk arasında “kan şekeri” olarak bilinen glikoz, birçok besinde bulunan şekerli veya unlu gıdalar, pirinç ve patates gibi karbonhidrat kaynaklarından elde edilir. Besinlerle alınan glikoz, bağırsaklardan emilerek kan yoluyla doku ve or

Halk arasında “kan şekeri” olarak bilinen glikoz, birçok besinde bulunan şekerli veya unlu gıdalar, pirinç ve patates gibi karbonhidrat kaynaklarından elde edilir. Besinlerle alınan glikoz, bağırsaklardan emilerek kan yoluyla doku ve organlara taşınarak enerji üretimi için kullanılır. Kan şekerinin normal seviyelerde olması, sağlıklı bir metabolizma için önemlidir. Ancak uzun süre yüksek seyreden kan şekerinin hücrelere olan etkisi azalır ve insülin direnci gelişebilir. İnsülin direnci, yaşam tarzı değişiklikleri veya ilaçlarla düzenlenemezse diyabete yol açabilir. Diyabet, dünya genelinde yaygın olarak görülen kronik bir hastalıktır ve kontrolsüz diyabetin birçok ciddi komplikasyonu bulunmaktadır. Kan şekerinin hızlı ve fazla yükselmesini önlemek için tükettiğimiz besinlere dikkat etmeliyiz. Basit şekerlerden ziyade tam buğday ekmeği, kurubaklagiller, bulgur, yulaf gibi yüksek lifli kompleks karbonhidrat kaynakları tercih edilmelidir. Bu besinler, glisemik indeksi düşük olanlar olduğu için kan şekeri seviyelerini daha yavaş yükseltirler.

Aşırı tüketilmemeleri gereken gıdalara örnek olarak şekerle tatlandırılmış içecekler, trans yağlar, beyaz ekmek, pirinç, makarna, meyve aromalı yoğurtlar, kahvaltılık gevrekler, aromalı kahve içecekleri, ek şekerler, kurutulmuş meyveler, paketlenmiş atıştırmalık yiyecekler ve meyve suları gösterilebilir. Bu gıdalar, kan şekerini hızla yükseltebilir ve insülin direncini artırabilir. Kan şekerinin kontrol altında tutulması için sağlıklı bir beslenme programı izlenmeli, kompleks karbonhidratlar, proteinler, sağlıklı yağlar ve lifli gıdalar tercih edilmelidir. Aynı zamanda düzenli fiziksel aktivite yapmak, kilo kontrolünü sağlamak ve stresi yönetmek de kan şekerinin dengelemesine yardımcı olur.


31 Temmuz 2023, 13:54