Kan Sulandırıcı İlaçları Kullanırken Hekim Kontrolü Aksatılmamalı

Kan Sulandırıcı İlaçları Kullanırken Hekim Kontrolü Aksatılmamalı

Kan Sulandırıcı İlaçlar Hekim Kontrolünde Kullanılmalı

Bazı kalp ve damar hastalıklarının tedavisinde kan sulandırıcı ilaçlar oldukça önemlidir. Kalp ve kan damarları içinde pıhtı oluşumunu engellemek ve akışkanlığı artırmak için kullanılan kan sulandırıcı ilaçlar, doğru şekilde kullanılmadığında ciddi yan etkilere yol açabiliyor.

Daha önce birçok yazıda belirttiğimiz üzere ilaçların doğru dozda ve doğru şekilde kullanılmaması ciddi olumsuzluklara yol açabiliyor. Bunlardan bir tanesi de elbette ki kan sulandırıcı ilaçlar. İlaç kullanımında doktorunuzun ve eczacınızın önerilerine harfiyen uymak oldukça önemli. Bu yönlendirmelerin dışına çıktığımız takdirde vücudumuzda büyük sorunlar ortaya çıkabiliyor. Konuyla ilgili konuşan Prof. Dr. Güner Ulak, "Kan sulandırıcı ilaçlar kalp krizi, felç, periferik arter hastalığı, akciğer embolisi, derin ven trombozu gibi vücutta pıhtı oluşturan hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Bu ilaçlar pıhtılaşma sistemini çeşitli mekanizmalar ile bozduklarından en ciddi yan tesir olarak kanama karşımıza çıkıyor." 

Kanama riskinin önlenmesinde hastanın özenle seçilmesi, ilacın dozunun dikkatle belirlenmesi ve ilaç kullanımının yakından izlenmesiyle azaltılabileceğini belirten Ulak, yaşlı kadınlar ve böbrek yetmezliği olan hastaların kanamaya daha yatkın olduğunu da ekledi.

Bunlarla beraber kan sulandırıcı ilaçların gebelikte kullanılmaması gerektiği konusunda uyarıda bulunan Ulak, alerji konusunda da hastaların dikkatli olması gerektiği ve alerjisi olan hastaların bu konuda doktorlarına gerekli bilgilendirmeyi yapmaları gerektiğini belirtti.

Ortaya çıkabilecek yan etkilerin bunlar dışında saç dökülmesinde artış ve uzun süreli tedavilerde osteoporoza görülmesi olabileceğini ekledi.


9 Kasım 2023, 16:16