Kanser İlaçlarının Temininde Yaşanan Sorunlar Hastaların Hayatlarını Tehlikeye Atıyor!

Kanser İlaçlarının Temininde Yaşanan Sorunlar Hastaların Hayatlarını Tehlikeye Atıyor!

Bulunamayan ilaçlar arasına son olarak yaşamsal nitelikteki kanser ilaçları dahil oldu. Hastalar büyük bir tehlike ile karşı karşıya.

İlaç temini konusunda aylardır devam eden sorunlar bitmek bilmiyor. Eczacılar, temin edemedikleri ilaçlarla ilgili yakınmayı sürdürürken bu ilaçlar arasına artık kanser ilaçları da dahil olmaya başladı. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, konuyla ilgili olarak yaşamsal nitelikle olan ve yerine verilebilecek seçenek olmayan kanser ilaçlarının temininde de sorunların yaşandığını ve ilacını bulamayan kanser hastasının tedavisinin aksadığını belirtti. Saydan, sorunun başlıca sebebi olarak ise ilaç fiyatlandırma politikasını işaret etti.

İlaç fiyatlandırma konusunda Bakanlığın uyguladığı tarifelerle ilgili her geçen gün eleştiriler yükselmeye devam ediyor. Sektörün, ilaç yokluğuyla ilgili olarak sürekli olarak dikkat çektiği en büyük sorun ilaç fiyatlandırma politikası. Sorunun önü alamayınca, yaşamsal nitelikteki ilaçlar da artık bulunamamaya başladı. Bakanlığın belirlediği kurun, reel kurun yalnızca yüzde 50’sine ulaşmış olması, sorunun önünün kolay kolay alınamayacağını gösteriyor.

Dünyada her 6 ölümden biri, Türkiye’de ise her 5 ölümden biri kanser sebebiyle yaşanıyor. Böylesine yaygın ve tehlikeli bir hastalıkla mücadelede ilaca erişemiyor olmak, hastaların hayatlarını büyük bir riske atıyor.

Saydan son olarak, sorunun çözümü ve ilaçların artık bulunabilir olması için sektörün tüm paydaşlarının kabul edeceği yeni bir sisteme geçilmesinin gerektiğini söyledi.


12 Şubat 2024, 10:11