Katarakt Her Yaşta Hatta Doğumla Bile Olabilir

Katarakt Her Yaşta Hatta Doğumla Bile Olabilir

Katarakt, her yaşta ve hatta doğumla birlikte meydana gelebilen bir göz hastalığıdır. Bu hastalık, göz içindek

Katarakt, her yaşta ve hatta doğumla birlikte meydana gelebilen bir göz hastalığıdır. Bu hastalık, göz içindeki şeffaf lensin zamanla bulanıklaşması sonucu görüşünü etkileyen bir durumdur. Kataraktın belirtileri arasında görme azalması, bulanık görme ve ışığa karşı hassasiyet artışı yer alır.

Kataraktın tedavisi için ilaçlar kullanılamaz ve yaşa bağlı kataraktların önlenmesi mümkün değildir. Kataraktın tek etkili tedavi yöntemi ameliyattır. Katarakt ameliyatı sırasında, göz içine özel lensler yerleştirilerek hastaların net görüş elde etmeleri sağlanır. Bu lensler, uzak, yakın ve astigmatik görüş sorunlarını tedavi edebilme özelliğine sahiptir. Katarakt ameliyatları genellikle günlük yaşamı etkileyecek kadar görme azalması yaşandığında yapılır. Günümüzde katarakt ameliyatları, hastaların gözlük kullanımından kurtulma ameliyatları olarak kabul edilmektedir. Bu ameliyatlar damla anestezisi altında gerçekleştirilir ve genellikle kısa süreli iyileşme süreleri sunar.

Özellikle femtosaniye lazer cihazlarıyla yapılan katarakt ameliyatları, daha başarılı sonuçlar elde etmeyi sağlar. Ameliyat sonrası bir aylık damla tedavisi gerekebilir, ancak bu süreç sonrasında hastalar normal yaşamlarına hızla dönebilirler.Kataraktın yanı sıra, şeffaf lens değişim ameliyatları da tercih edilen bir yöntemdir. Bu ameliyatlar sırasında akıllı lensler göz içine yerleştirilir ve hastalar ömür boyu gözlük kullanımından kurtulabilirler. Akıllı lens ameliyatları, özellikle orta yaşlarda yakın görme problemleri yaşayan hastalar için etkili bir seçenek olabilir.


20 Ekim 2023, 16:32