Ketojenik Diyet, Epilepsili Çocuklarda Nöbet Kontrolü Sağlıyor

Ketojenik Diyet, Epilepsili Çocuklarda Nöbet Kontrolü Sağlıyor

Epilepsi, çocuklarda sık görülen nörolojik bir sorundur ve merkezi sinir sistemindeki nöronlarda anormal deşarjlar sonucu ortaya çıkan tekrarlayıcı nöbetlere yol açar. Uzmanlar, epilepsi tedavisinde ketojenik diyetin önemine dikkat çek

Epilepsi, çocuklarda sık görülen nörolojik bir sorundur ve merkezi sinir sistemindeki nöronlarda anormal deşarjlar sonucu ortaya çıkan tekrarlayıcı nöbetlere yol açar. Uzmanlar, epilepsi tedavisinde ketojenik diyetin önemine dikkat çekerek, “Ketojenik diyette kişi, enerjiyi dışardan aldığı yağları kullanarak karbonhidratların yerine yağ yıkımını teşvik eder. Yağların parçalanmasıyla ortaya çıkan keton cisimleri, kanda birikir ve beyin tarafından enerji kaynağı olarak kullanılır” diyor.

Ketojenik diyet, yüksek yağ, uygun protein ve düşük karbonhidrat içeren bir tıbbi tedavi yöntemidir. Normalde beyin, enerji kaynağı olarak glikozu kullanır. Ancak ketojenik diyette vücut, glikoz yerine yağları enerji kaynağı olarak kullanmaya başlar. Bu durumda vücut, yağları parçalayarak keton cisimlerini üretir ve beyin tarafından enerji olarak kullanılır. Bu metabolik geçiş, nöbetlerin kontrol altına alınmasına yardımcı olur.

Ketojenik diyet özellikle dirençli epilepsi vakalarında etkili bir tedavi seçeneği olarak kullanılır. Tedaviye yanıt vermeyen ve cerrahi seçeneği olmayan epilepsi hastalarında bu diyetin alternatif bir seçenek olduğu bilinmektedir. Ketojenik diyet, her çocuk için özelleştirilmiş bir şekilde uygulanmalıdır ve çocuk nöroloji uzmanı ve beslenme uzmanı tarafından yakından takip edilmelidir. Diyete uyum sağlamak önemlidir ve diyetin yan etkileri hakkında aile bilgilendirilmelidir. İyi bir diyet uygulaması ve takibi ile nöbetlerde azalma, algı ve motor becerilerde artış gözlenebilir.

Ketojenik diyetin etkisi her çocukta farklı olabilir. Keton seviyeleri, çocuktan çocuğa değişebilir. Diyetin tam etkisinin gözlemlenebilmesi için en az 3 ay süreyle uygulanması ve gerektiğinde 2 yıl boyunca devam ettirilmesi önerilir. Tedavi sonunda nöroloji uzmanıyla birlikte diyetin sonlandırılması veya devam edilmesi değerlendirilmelidir.


30 Temmuz 2023, 18:39