Kırmızı ve Yeşil Reçete Neyi İfade Ediyor?

Kırmızı ve Yeşil Reçete Neyi İfade Ediyor?

Kırmızı ve Yeşil Reçete Neyi İfade Ediyor?

Eğer eczacı değilseniz ya da eczacılık ekosistemine yeni adım atıyorsanız, kırmızı ve yeşil reçetenin ne anlama geldiğini merak ediyor olabilirsiniz. Günlük hayatta karşımıza çok sık çıkmayan, eczanelerde özel kasalarda muhafaza edilen yeşil ve kırmızı reçeteli ilaçların farkı nedir? Sizler için inceledik.

Her İlaç Doğru Miktarda Kullanılmadığında Bir Zehir Olabilir

Öncelikle belirtmek gerekir ki ilaçların farklı etken maddeleri bulunur. Bu etken maddelerin bazıları ise uyuşturucu ve psikotrop maddeler olarak ifade edilir. "Her ilaç doğru miktarda kullanılmadığında bir zehir niteliğindedir." sözünü mutlaka duyarız. Gerçekten de ilaçların içerisinde bulunan maddeler ihtiyacımız olmadığı halde ya da ihtiyacımızdan fazla bir şekilde vücudumuza girerse ciddi olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bazı ilaçların içerisinde yer alan uyuşturucu ve psikotrop maddeler ise bilimsel amaçlar dışında kullanıldığında bağımlılık yapmak gibi birçok olumsuzluğu doğurabilir. 

Kırmızı ve Yeşil Reçete

İşte bu doğrultuda Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından yayımlanan Genelge uyarınca söz konusu maddelerin tıbbi erişimine imkan sağlanırken bu maddelerin suistimal edilmesinin önlenmesi amacıyla uyuşturucu madde ve müstahzarları için kırmızı reçete, psikotrop madde ve müstahzarları için yeşil reçete kullanılması kuralı getirildi.

TİTCK tarafından ilgili reçeteler kendinden kopyalı, 3 nüshalı olarak bastırılmakta ve il sağlık müdürlüklerinin talepleri doğrultusunda tahsis edilmekte.  İhtiyacı olan serbest hekimler, aile hekimleri, veteriner hekimler, diş hekimleri, özel hastaneler, tıp merkezleri, kamu kurum ve kuruluşları kırmızı ve yeşil reçeteleri bulundukları ilin sağlık müdürlüklerinden zimmet karşılığında temin edebiliyorlar.

Ayrıca bu reçete ile verilen ilaçlar için özel yazım koşulları, maksimal dozlar TİTCK tarafından belirlenmekte olup kurumun websitesinden paylaşılmakta ve tıbbi gelişmeler doğrultusunda bu uyarılar sürekli güncellenmektedir.

Eczacılar İlgili Reçeteleri Özenle Kontrol Etmeli ve Eksik Gördüğü Halde Reçeteyi Karşılamamalı

TİCK tarafından yayımlanan "Kontrole Tâbi Madde ve Müstahzarlara
İlişkin Reçeteler" başlıklıklı Genelgede ilgili reçetelerin hekim tarafından Hastanın Adı Soyadı, Hastanın Doğum Tarihi, Hastanın T.C Kimlik Numarası, Hastanın Cinsiyeti, Hastanın Kurumu, Tarih ve protokol numarası, Dr. Adı Soyadı, Diploma Numarası, Kurumu (serbest çalışan hekimlerin muayene adı ve adresini gösteren kaşeleri her nüshaya basılacaktır), varsa Rapor Tarih/Sayısı, Teşhis, İlaçlar (miktarı rakam ve yazıyla)” kısımlarının doldurularak hazırlanması gerektiği, eczacıların ise karşılarına gelen reçetelerde belirtilen bölümlerin eksizsiz olarak doldurulduğunu kontrol ederek reçeteyi karşılması gerektiği, herhangi bir eksik durumunda reçeteyi karşılamaktan kaçınması gerektiği belirtiliyor.

Bu İlaçlar Neden Özel Dolaplarda Saklanıyor?

Bu ilaçlar özel reçeteyle verilen ve Bakanlık tarafından ciddi bir şekilde takip edilen ilaçlar olduğundan suistimalinin önlenmesi amacıyla ciddi tedbirler uygulanıyor. Eczacılar da ilaçların çalınması, kaybolması ya da eksik reçete karşılığında verilmesi hallerinde bu yaptırımlara maruz kalmamak adına genellikle özel dolaplarda bu ilaçları saklıyor.


21 Ekim 2023, 17:42