Kış Aylarında Romatizma Hastaları Nelere Dikkat Etmeli?

Kış Aylarında Romatizma Hastaları Nelere Dikkat Etmeli?

Soğuk kış ayları romatizma hastaları için daha fazla önem göstermeyi gerektiriyor. İşte kış aylarında romatizma hastalarının dikkat etmesi gereken noktalar.

Enfeksiyonların çok görüldüğü soğuk kış aylarında romatizma hastalarının bazı konularda daha dikkatli olması gerekiyor.  Konuyla ilgili konuşan SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğr. Üyesi ve Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Bünyamin Kısacık, romatizma hastalarının hem hastalık hem de kullanılan ilaçları sebebiyl dikkatli olmalarını söyleyerek uyarılarda bulundu.

İşte romatizma hastalarının soğuk kış günlerinde dikkat etmesi gereken önemli noktalar:

Sıcakta Kalın

Soğuk havalar, eklemlerdeki katılığın artmasına sebep olur, bağ doku romatizmalarında da ellerde renk değişikliğini artırabilir. Bu sebeple gerek ev içerisinde gerek dışarıda soğuğa karşı yeterli koruma sağlamalısınız.

Egzersiz Yapmayı İhmal Etmeyin

Romatizma haslarının en sık yaptığı egzersizlerden birisi açık alan yürüyüşleri. Ancak soğuk havalarda bunu gerçekleştirmek biraz zor. Ayrıca bir önceki başlıkta belirttiğimiz gibi soğuğa maruz kalma konusunda da sorunlar yaratabilir. Bu sebeple soğuk havalarda ev içerisinde ya da kapalı alanlarda yapılabilecek egzersizler tercih edilmelidir. Çünkü egzersiz yapmamak eklem katılığını artırmaktadır. Bir spor salonunda veya evinizde yürüyüş ya da germe egzersizleri yapabilirsiniz.

Beslenme Konusunu Gözden Kaçırmayın

Sağlıklı ve dengeli beslenmeyi sürdürmek oldukça önemli. İyi bir beslenme sağlıklı gördüğümüz her şeyi yemek değil elbette. Dengeli bir şekilde balık, zeytinyağı, taze meyve sebze ve kuruyemişler gibi gıdaları tüketmeyi sürdürmeniz gerekiyor. Ek olarak C vitamini içeren meyvelere ayrıca yer açabilirsiniz.

Sıvı Tüketimini İhmal Etmeyin

Kış aylarında yeterli sıvı tüketmemek yalnızca romatizma hastaları için değil birçok insan için önemli bir tehdit. Çünkü soğuk günlerde susuzluğumuzu o kadar da hissetmeyebiliriz. Ancak bu konuda romatizma hastası olarak dikkatli davranmak ve yeterli sıvı tüketimini sürdürmek hastalığın kontrolü açısından oldukça önemlidir.

Karlı ve Buzlu Havalara Dikkat Edin

Romatizma hastalarında görülen kemik erimesi, vücuda alınan darbelerin yaratacağı etkileri artırabilir. Karlı ve buzlu havalarda kayıp düşmek veya bir yere çarpmak ciddi sorunları doğurabilir.

Kullandığınız İlaçlar Konusunda Doktorunuzla İrtibatta Olun

Romatizma tedavisinde kullanılan ilaçlar vücut direncinde birtakım zayıflıklara yol açabiliyor. Bu yüzden ateşli enfeksiyon gibi durumlarla karşılaşıldığında bazı ilaçların kullanımına ara vermek gerekebilir. Ancak bu konuda doktorunuza danışmadan hareket etmek çok daha tehlikelidir. Enfeksiyonla karşılaştığınızda doktorunuza bu durumu bildirmeli ve vereceği tavsiyelere göre hareket etmelisiniz.

Kontrollerinize Düzenli Olarak Devam Edin

Hastalığın takibi, tedavi sürecinde düzenli olarak yapılmalı. Çünkü hastada ortaya çıkan değişiklikler önemli sonuçlar doğurabilir. Bunun doktorunuz tarafından bilinmesi gerekir. Bu sebeple doktorunuzun kontrol için verdiği tarihlere düzenli olarak katılmalı ve bu kontrolleri aksatmamalısınız.

 


9 Aralık 2023, 16:17