KOAH Görülme Sıklığı 40 Yaş Üzerinde Artıyor

KOAH Görülme Sıklığı 40 Yaş Üzerinde Artıyor

Dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen bir akciğer rahatsızlığı olan KOAH, 40 yaşından büyük bireylerde daha sık görülüyor.

Dünya üzerinde milyonlarca insanı etkileyen bir hastalık olan KOAH, akciğer içerisindeki bronşların daralmasına ve akciğer dokusunun bozulmasına yol açan bir hastalık. Ortaya çıkmasında tütün ürünlerinin kullanımıyla birlikte çevresel olarak maruz kalınan inorganik veya kimyasal tozların da yol açtığı bu hastalık, 40 yaş üzerindeki bireylerde daha sık görülüyor. Öksürük, balgam, nefes darlığı gibi şikayetlere yol açan bu hastalık, hastaların yaşam kalitesini oldukça etkiliyor.

Tedavide en önemli adımlardan bir tanesi şüphesiz ki tütün ürünlerinin ve zararlı tozların vücuda girmesini engellemek olarak karşımıza çıkıyor. Hastalığa yakalandığı halde bu önlemleri almayan kişilerde hastalık çok daha ağır sonuçlar doğurabiliyor. 

40 yaş üstü bireylerde daha yaygın olan bu hastalık açısından riskli olan bu bireylerin daha dikkatli davranması gerekiyor. Hastalığa sebep olabilecek etkenlerden uzak durulması bu açıdan çok önem taşıyor.


26 Aralık 2023, 23:26