Migrenden Kurtulmanın Yolu: Botoks

Migrenden Kurtulmanın Yolu: Botoks

Botoks artık sadece estetik amaçlar için değil, migren ataklarını önleme ve istemsiz kas hareketlerini tedavi etme gibi sağlık alanlarında da kullanılabiliyor.

Uzmanlar, botoks uygulamalarının sağladığı faydalara yeni bir boyut ekledi. Nöroloji uzmanları, botoksun sadece estetik amaçlar için değil, hastalıkların tedavisinde de kullanılabileceğini belirtti. Botoksun migren ataklarını önleme ve istemsiz kas hareketlerini tedavi etme gibi alanlarda kullanıldığını açıkladı.

Uzmanlar, botoksun halk arasında sıklıkla estetik amaçlı kullanıldığını, ancak migren ataklarını önleme, istemsiz kas hareketlerini düzeltme, spastisite gibi kas sertliklerini azaltma, gece uykuda diş sıkma, aşırı terleme gibi problemleri çözmede de kullanılabildiğini belirtti. Uzmanlar, botulinum toksinin son 60-70 yıldır tıpta kullanılan bir toksin olduğunu ve son 10 yıldır migren hastalarında etkili bir şekilde kullanıldığını ifade etti. Bu toksinin kas ve sinir iletişimini geçici olarak durdurarak kasılmayı engellediğini söylerlerken özellikle kronik migren hastalarında yüzde 67 gibi anlamlı bir düzeyde etkinlik sağlayabildiğini belirtti.

Botoks tedavisi ile birlikte doktorun önerdiği ek önleyici tedavilerle ağrı sağaltımında en iyi sonuca ulaşılabileceğini belirten uzmanlar, botulinum toksini uygulamasının migreni tamamen ortadan kaldırmadığını ancak atakların sayısını ve şiddetini azalttığını söyledi. Tedavi sürecinde hastaların baş ağrısını tetikleyen faktörlerden uzak durmaları, doğru ağrı kesicileri kullanmaları ve doktorlarıyla iletişimde olmalarının önemine dikkat çekti.


11 Ağustos 2023, 17:23