4 Mart Dünya Obezite Günü kapsamında ülkemizde ve dünyada obezitenin ilerleyişine yakından bakıyoruz.
Ülkemizde ve dünyada obezite her geçen gün varlığını artırıyor. Sağlıksız beslenme alışkanlıklarının yayılması ve fiziksel aktivitelerin azalmasıyla birçok insan kendisini obezitenin pençesinde bulabiliyor. 4 Mart Dünya Obezite Günü kapsamında ülkemizde ve dünyada obezitenin varlığına yakından bakıyoruz.
Dünya Sağlık Örgütü, obeziteyi en riskli 10 hastalıktan biri olarak kabul ediliyor. Aynı zamanda obezitenin kanserle yakın ilgisi olduğu da belirtiliyor. Obezitenin artışındaki en önemli risk faktörleri olarak fiziksel aktivitede azalması, beslenme alışkanlıkları, cinsiyet, eğitim düzeyi, yaş, doğum sayısı, evlilik ve genetik oluşturuyor.
Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre ülkemizde 15 yaş üzeri kadınların yüzde 39.1’i obeziteyle karşı karşıyayken aynı yaş grubundaki erkeklerde yüzde 24.6’lık bir kısım obez olarak görülüyor. Toplamda 15 yaş üzeri vatandaşlarımızın yüzde 34’ünün obezite sorunu olduğunu söyleyebiliriz. Bu veriler obezitenin ülkemizde ciddi seviyelere ulaştığını gösteriyor. Ayrıca belirtmek gerekir ki Türkiye, Avrupa'da obezite yaygınlığı sıralamasında ilk sırada yer alıyor.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre ise dünyada 2.3 Milyardan fazla kilolu ve 700 milyondan fazla obez birey bulunuyor. 2008 ve 2015 yılları arasında obez birey sayısının yaklaşık yüzde 75 arttığı görülüyor. Bu durum da obezitenin her geçen gün nasıl arttığını gösteriyor.