Oruç Tutmak İçin İlaç Düzeninizi Doktor Kontrolü Olmadan Değiştirmeyin!

Oruç Tutmak İçin İlaç Düzeninizi Doktor Kontrolü Olmadan Değiştirmeyin!

Ramazan ayında oruç tutmak isteyen hastalar dikkat! İlaç kullanımı konusunda doktorunuzun tavsiyelerini ihmal etmeyin.

Ramazan Ayı süresince yemek yeme düzeninin değişmesi ve günün önemli bir kısmını oruçlu olarak geçirilmesi, ilaç kullanan hastalar açısından birtakım soru işaretlerini beraberinde getiriyor. Bu dönemde oruç tutmayı aksatmak istemeyen bazı hastalar ilaç kullanım saatleriyle ilgili düzenlemeleri kendi kendine yapıyor. 

Özellikle kalp hastası kişilerin oruç tutmak istemeleri halinde doktorlarına mutlaka danışmaları gerekiyor. Konuyla ilgili Van Bölge gazetesine konuşan Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Remzi Sarıkaya, hastalar ve hastalıklar özelinde bu kararların verilebileceği ve bir genelleme yaparak oruç tutarken ilaç kullanım düzeni tavsiyesi vermenin mümkün olmayacağını söyledi. Özellikle kalp hastaları açısından tansiyon değeri çok yüksek değerlerde değilse ve çok fazla ilaç kullanmıyorsa oruç tutmak konusunda muhtemelen sorun yaşamayacağını hatta pozitif etkisini dahi görebileceğini söylerken sahur ve iftar menüleri konusunda yine de dikkatli olunması ve abartıya kaçmayarak dengeli bir şekilde beslenmeyi sürdürme tavsiyesi verdi.

Özellikle kalp yetmezliği olan hastalar açısından ise oruç tutmanın riskli olabileceğini söyleyen Sarıkaya, “Hafif kalp yetmezliği kontrol altında olan ve gün içinde alacağı ilaçların dozunu aksatması sonucu doğuracak bir durumda olmayan hastaların oruç tutabileceğini söyledi.

Orucun kalp krizi riskini artırdığı şeklindeki iddialarla ilgil de konuşan Sarıkaya, bu konuda herhangi bir verinin olmadığını söyledi. Ancak kalp krizi geçirmiş ve taburcu olmuş hastaların hemen oruca dönmesini önermediklerini ekledi.

Hastaların oruç sebebiyle ilaçlarını aksatmasının riskli olduğunu bir kez daha hatırlatan Sarıkaya, doktor önerisi olmadıkça ilaçların kesilmemesi ve ilaç saatlerinin de doktor önerisiyle belirlenmesi konusunda uyarıda bulundu.


19 Mart 2024, 13:56