Prof. Dr. Erdem Yeşilada Kimdir?

Prof. Dr. Erdem Yeşilada Kimdir?

Geride bıraktığımız Temmuz ayında aramızda ayrılan hocamız Erdem Yeşilada'nın hayatına ve akademik kariyerine yakından bakıyoruz.

Geçtiğimiz Temmuz ayında kaybettiğimiz hocamız Prof. Dr. Erdem Yeşilada’nın hayatından kesitlere yakından bakalım istedik.

24 Aralık 1949’da Zonguldak’ta dünyaya gelen Erdem Yeşilada, eczacılık kariyerine ilk adımlarını Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesinde attı.  1972 yılında buradan mezun olduktan sonra yine doktora eğitimi için Hacettepe Üniversitesi’ni seçti. Aynı zamanda öğretim görevlisi olarak da Hacettepe Üniversitesi’nde çalışmaya başlayan Yeşilada, 1982 yılında “Doçent Dr.”, 1993 yılında “Prof. Dr.” unvanını aldı. Bu süreçte Gazi Üniversitesi’nde çalışmaya başlamıştı. 2005 yılından itibaren ise Yeditepe Üniversitesi’nde dersler vermeye ve çalışmalarını sürdürmeye başladı. Araştırma faaliyetlerini ayrıca Japonya’da (Kyoto University - Tokushima University), İngiltere’de (University of London), İsveç’te (Upsala University) ve Özbekistan’da gerçekleştirdi. 

Yaptığı çalışmalarla uzun yıllardır düzenli olarak ulusal ve uluslararası onlarca ödüle layık görülen Yeşilada, halk ilaçları ile ilgili yaptığı saha çalışmaları ve biyolojik-kimyasal bileşemleri üzerinde yaptığı çalışmalar neticesinde ulusal ve uluslararası bilim dergilerinde yayımlanmış 300 kadar makaleye ve birçok kitaba sahip.

Prof. Dr. Erdem Yeşilada’nın önemli bir özelliği de halkın merak ettiği konularla ilgili aydınlatmalarda bulunması. Kendisi bilim dünyasını etkileyen makaleler ve kitaplar yazarken, bir yandan halkın dikkatini çeken veya tedirgin olduğu konulara da olabildiğince basit bir dille cevaplar üretmeye çalıştı. Televizyon programlarında ya da online platformlarda açıklık getirdiği konularla Yeşilada'yı tanıyan ve seven binlerce insan var.

Makalelerine aldığı atıf sayısıyla dünyada en çok atıf alan bilim insanları arasında yer alan Yeşilada, Turkishtime Dergisi’nin “Bilime Yön Veren 100 Türk” listesinde ve Stanford Üniversitesi’nin kordinasyonuyla hazırlanan “Dünyanın En Etkili 100 Bin Bilim İnsanı” listesinde yer aldı.

Bugün aramızda bulunmasa da, yetiştirdiği binlerce öğrenci ve yaptığı yüzlerce akademik çalışmayla zihinlerimizden ve gönüllerimizden asla çıkmayacak Prof. Dr. Erdem Yeşilada.

Bir kez daha sevgi, saygı ve rahmetle anıyoruz.


25 Kasım 2023, 11:55