Ramazan'da Midenizi ve Kilonuzu Korumak İçin Dikkat!

Ramazan'da Midenizi ve Kilonuzu Korumak İçin Dikkat!

Ramazan Ayı bugün itibariyle başladı ve ilk sahurlar yapılarak oruçlar tutulmaya başladı. Sahur ile iftar arasındaki sürenin 15 saati bulduğu bu dönemde yeterli ve dengeli bir beslenme düzeni oluşturmak sağlık açısından oldukça önem arz ediyor.

Ramazan Ayı bugün itibariyle başladı ve ilk sahurlar yapılarak oruçlar tutulmaya başladı. Sahur ile iftar arasındaki sürenin 15 saati bulduğu bu dönemde yeterli ve dengeli bir beslenme düzeni oluşturmak sağlık açısından oldukça önem arz ediyor. Özellikle midenizi korumak ve dengesiz kilo alımı ya da kilo kaybı yaşamamak için günün oruçlu olunmayan kısımlarında dikkatli olmak gerekiyor.

Çok sık yapılan hatalardan bir tanesi sahurda hamur işi ve ağır yemekler tüketmek. İki ana öğün tükettiğimiz bu günlerde sağlıklı ve vücudumuzun ihtiyaçlarını karşılayacak besinler almamız bizim için oldukça önemli. Sahurda her ne kadar daha kolay ve pratik olsa da hamur işleri tüketmek hem tok kalma süremizi kısaltacak hem de ihtiyacımız olan besin dengesine uygun olmayacak bir öğün olacak. Bununla birlikte aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemeklerin tüketilmesi de sahur için çok uygun değil. Metabolizmamızın yavaşladığı bu saatlerde ağır yemekler tüketmek kilo alma ihtimalimizi artırabilir. Uzmanlar, sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi beisnlerden oluşan bir öğün yapılmasını tavsiye ediyor. 

İftarda hızlı yemek de sık yapılan hatalardan bir tanesi. Uzun süren açlığın ardından yemeklere bir anda atılmak ve çok hızlı yemek yemenin de ihtiyacımız olandan fazlasının tüketilmesine yol açmaktadir. İftarda kan şekerinin düşük olması da çok miktarda besin tüketme isteğini doğuran sebeplerden bir tanesi. Uzmanlar yemeğe çorba ile başlayarak arkasından az yağlı, haşlama yada fırında hazırlanmış yemekler tüketmenin sağlıklı olduğunu belirtiyorlar. Tatlı olarak da yine ağır ve şerbetli tatlılar yerine hafif meyve tatlıları veya dondurma tüketmek midenizi ve kilonuzu korumak açısından önemli. 

Ramazan süresince bağırsakları korumak için de iftardan sonra yürüyüşler yapmak, kuru baklagil, kepekli tahıl, sebze gibi lif oranı yüksek yiyecekler tüketmek, kuru meyveler, hoşaf, komposto, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler tercih etmek sindirim sisteminize yardımcı olacaktır. 

Son olarak belirtmek gerekir ki Ramazan boyunca en çok ihmal edilen konu su tüketimi. Özellikle kış aylarında halihazırda yeterli su tüketmiyorken günün büyük bir kısmını oruçlu olarak geçirdiğimiz su tüketimini çok fazla ihmal edebiliyoruz. Bu sebeple oruçlu olunmayan arada bolca su tüketmek ve vücudumuzun ihtiyacı olan su miktarına ulaşmak oldukça önemli. 

Kronik rahatsızlığı olan ve sürekli ilaç kullanması gereken kişilerin de oruç tutmadan önce hekimlerine danışmasını tavsiye ediyoruz.


11 Mart 2024, 16:18