Risk Grubunda Olanlar Tip 2 Diyabete Dikkat!

Risk Grubunda Olanlar Tip 2 Diyabete Dikkat!

Son yıllarda ülkemizde ve dünyada hızlı artan sağlıksız yiyecekler, günlük hayatımızın bir parçası haline gelmeye başladı.

Son yıllarda ülkemizde ve dünyada hızlı artan sağlıksız yiyecekler, günlük hayatımızın bir parçası haline gelmeye başladı. Beslenme alışkanlıklarımızın değiştiği ve her geçen gün daha az sağlıklı bir şekle büründüğü bu dönemde dünya genelinde tip 2 diyabet hızla yayılır hale geldi.

Dünya Diyabet Federasyonu’nun verilerine göre dünyada 537 milyon, Türkiye’de ise 9 milyon diyabet hastası bulunuyor. Hastalığın belirgin seyretmemesi sebebiyle tanı koymak oldukça güç olduğunda ülkemizde yaklaşık 3,7 milyon kişinin diyabet hastası olduğunu bilmediği tahmin ediliyor. Hastalığın tespiti ve erken tedavi ise oldukça önemli. Başta kalp-damar ve böbrekler olmak isere göz sağlığı, sinirler gibi vücudumuzun birçok noktasında olumsuz sonuçlar doğurabilen tip 2 diyabet, erken teşhis edildiğinde önlenebiliyor. Sağlıklı beslenme ve egzersiz, ihtiyaç halinde de ilaç kullanımıyla tip 2 diyabetle mücadele ediliyor.

Günlük alınan toplam kalori tip 2 diyabetle mücadelede önemli rol oynuyor. Hazır gıdaların bolca tüketimi yüksek yağ ve kalori anlamına geldiğinden vücutta yağ birikimine ve diyabet riskinin artmasına yol açabiliyor.

Bolca hareket etmenin diyabetle mücadelede önemli olduğunu vurgulayan uzmanlar günde 1500 adımdan daha az yürüyen ve sağlıksız beslenen kişilerde yüzde 60 oranın tip 2 diyabet hastalığının daha fazla görüldüğü gözlemlendiğini belirtiyor.

Haftada en az 2-3 gün yürüyüş ve egzersiz yapmak, sağlıklı ve dengeli beslenmek tip 2 diyabeti önlüyor.


1 Ocak 2024, 18:42