Rozasea Hastalığı Kadınlar ve Açık Tenliler Arasında Daha Sık Görülüyor!

Rozasea Hastalığı Kadınlar ve Açık Tenliler Arasında Daha Sık Görülüyor!

Rozasea, halk arasında gülleme ya da gül hastalığı olarak bilinmektedir ve en sık karşılaşılan cilt hastalıklarından biridir.

Rozasea, halk arasında gülleme ya da gül hastalığı olarak bilinmektedir ve en sık karşılaşılan cilt hastalıklarından biridir. 30 yaşından sonra genellikle yüzün merkezinde yer alan alın, burun, çene ve yanakları etkiler. Kızarıklık, kılcal damarlarda artış, sivilcelenme, deride kabalaşma ve ödeme neden olabilen bu hastalığın, çevresel etkenlere bağlı olarak tetiklenebileceği bilinmektedir. Uzmanlar, rozasea hastalığının kadınlarda ve açık tenlilerde daha sık görüldüğünü belirtti.

Ultraviyole ışınları, sıcak-soğuk hava, sıcak içecekler, baharatlı yiyecekler, rüzgar, egzersiz, alkol tüketimi ve stres gibi etkenlerin rozasea hastalığını tetiklediğini belirten uzmanlar, hastaların bu faktörlere karşı dikkatli olmaları gerektiğini ifade etti. Ayrıca, hastalığın gelişiminde derinin dış çevreye karşı bariyer oluşturmasına yardımcı olan doğal bağışıklık sistemindeki düzensizliğin de etkili olduğunu vurguladı.

Erken teşhisin önemine değinen uzmanlar, hastaların yaşam kalitesini artırmak ve hastalığı kontrol altına almak için düzenli takip gerektiğini söyledi. Ayrıca hastaların uygun olmayan kozmetik ürünler kullanmaması gerektiğini ve dermatoloji hekiminin önerileri doğrultusunda temizleme, nemlendirme ve güneşten koruma adımlarını atması gerektiğini vurguladı.


7 Ağustos 2023, 16:34