SGK, 02.11.2024 tarihli Sağlık Uygulama Tebliği değişiklikleri hakkında bilgi notu yayınladı. Myastenia Gravis, Kronik İnflamatuvar Demiyelinizan Polinöropati ve hemofili tedavilerinde yapılan düzenlemelerle ilgili detaylı açıklamalar haberimizde.
02.11.2024 tarihli Sağlık Uygulama Tebliğ (SUT) değişikliği kapsamında yapılan düzenlemeler ve değişikliklerin uygulaması hakkında T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü'nden bilgi talep edildi. SGK'dan yapılan bilgilendirme şu şekildedir:
SUT 4.2.12.B-1 maddesi (g) fıkrası
- İlgili Madde: "Bulber tutulumu olan myastenia graviste 2 g/kg dozunda (0,4 g/kg/gün olarak ilk 5 günde)…" şeklindedir.
- KÜB Bilgisi: İlacın KÜB bilgisinde hastanın klinik yanıtına göre dozun bireysel şekilde ayarlanabileceği belirtilmektedir.
- SGK Yanıtı: 1 aylık dozda reçete edilebileceği, SUT hükümlerinin KÜB bilgileriyle uyumlu olduğu, Bulber tutulumu olan myastenia graviste en fazla ay bazında 5 günlük dozda karşılanabileceği ve belirtilen dozun maksimum doz olduğu bildirilmektedir.
SUT 4.2.12.B-2 maddesi (c) fıkrası
- İlgili Madde: "Kronik İnflamatuvar Demiyelinizan Polinöropatisi olan hastalarda IVIG ile stabilizasyondan sonra tedaviye SC immunglobulin ile devam edilecek ise yalnızca erişkinlerde bu tanıda SC kullanım dozu 0,4 g/kg/hafta, idame tedavisi en fazla 1 yıl süre ile nöroloji uzman hekimi tarafından, düzenlenen, yukarıdaki bentlerde belirtilen ilgili uzman hekimlerin yer aldığı sağlık kurulu raporuna istinaden, ilgili bentlerde belirtilen uzman hekimlerce 1 aylık dozda reçete edilmesi halinde bedelleri Kurumca karşılanır." şeklindedir.
- KÜB Bilgisi: Demiyelinizan Polinöropati endikasyonu olan tek subkütan ilaç "Hizentra" isimli müstahzar olup piyasada bulunmamaktadır. Endikasyonlarında KIDP yer almayan ancak sadece subkutan kullanılan Cuvıtru ve Hyqvıa isimli müstahzarların bu tanıda reçete edilmesinin uygun olup olmadığı ve KIDP tanısında IV/SC kullanımı olan Kiovig ve Gamunex-c isimli preparatların tekrar reçete edilmesinin uygun olup olmadığı hususunda bilgi talep edilmiştir.
- SGK Yanıtı: SUT 4.2.12.B-1 maddesi (f) fıkrası; "Kronik inflamatuvar demiyelinizan polinöropati endikasyonunda steroid tedavisine (puls ve idame tedavisine en az 6 ay) yetersiz cevap veya steroid tedavisine kanıtlanmış komplikasyon ve/veya kontrendikasyon durumlarında 2-5 ardışık günde bölünmüş dozlarda en fazla 2 g/kg yükleme dozunda, yükleme dozuna yanıt alınamaması durumunda ayda bir (0,4 g/kg/ay) tek dozda 1 veya 2 günde verilir ve 2 ay sonunda yanıt alınamazsa tedavi sonlandırılır. Başlangıç tedavisine yanıt alınması halinde ayda bir (0,4 g/kg/ay) tek doz, idame tedavide 1 yıl süre ile nöroloji uzman hekimi tarafından" şeklinde olup, SUT'un KÜB/KT bilgisine göre düzenlendiği, KÜB bilgisinde "Kronik İnflamatuvar Demiyelinizan Polinöropati" endikasyonu olan ilaç reçete edilmesi halinde karşılanabileceği, başlangıç tedavisine yanıt alınamaması halinde ayda bir (0,4 g/kg/ay) tek dozda verilebileceği belirtilmektedir.
SUT 4.2.27.A – Faktörler maddesi 3. Fıkrasının (b) bendi
- İlgili Madde: Tebliğ değişikliği öncesinde endikasyon dışı izin ile profilaksi tedavi alan hastalarda dozlar haftada bir/iki/üç gibi ifadelerle belirlenmekteydi. Yapılan SUT değişikliğinde herhangi bir gün sınırlaması belirtilmediği için, 90mcg/kg dozunu geçmemek şartıyla reçetenin her gün düzenlenip düzenlenemeyeceği hususunda bilgi talep edilmiştir.
- SGK Yanıtı: SUT 4.2.27.A maddesi hükümleri nedeniyle, Profilaksi tedavisinde günde bir kez 90 mcg/kg dozunu geçmemek kaydıyla reçetelerin karşılanabileceği belirtilmektedir.
11 Şubat 2025, 16:38